zapomenutým dětem - musicserver.cz">

Kapela Napořád pomáhá klipem k písni "Srdce za zdí" zapomenutým dětem

19.01.2024 10:43 - Milan Menčík | foto: Se souhlasem kapely Napořád

O formaci Napořád nebylo po vydání jejího albového debutu příliš slyšet, nyní se však připomíná singlem a klipem "Srdce za zdí". Zvolila si v něm téma, které je v našich končinách dost neobvyklé, nečekané a přitom palčivé. Osudy dětí, jejichž rodiče si odpykávají tresty ve věznicích.

Frontman Ondřej Škoch byl už před dvěma lety zvolen ambasadorem Mezinárodního vězeňského společenství a tohle téma v něm silně zarezonovalo. Skladba samotná si odbyla premiéru už v říjnu 2023 na koncertu 5 tváří zdi v Senátu Parlamentu ČR a poté k ní vznikl i videoklip.

"Píseň kombinuje rapové party dětí s klasickou písňovou formou. Dětští autoři si svoje pasáže dokonce sami natočili v mém hudebním studiu Creative Gap," říká autor hudby Ondřej Škoch. Děti si zahrály i ve videu, které k songu natočil tým čerstvých absolventů Filmové školy Písek pod vedením režiséra Stefana Lamberta a kameramana Tomáše Zvelebila v působivém prostoru chátrající bývalé továrny Papírny Vrané.

"Být za mřížemi, to není zdaleka jen záležitost samotného vězně. Důsledky pociťuje i jeho nejbližší okolí, a především děti, které jsou společností zapomenuty," vysvětluje Gabriela Kabátová, ředitelka Mezinárodního vězeňského společenství, které se snaží pomoci lidem ve výkonu trestu i po něm, jejich rodinám i obětem trestné činnosti. "Věřím, že píseň 'Srdce za zdí' a klip pomohou zviditelnit tuto problematiku, a získat tak nejen více prostředků na projekty na pomoc dětem, ale také přispět ke zboření předsudků a lepšímu pochopení jejich situace," doplňuje Ondřej Škoch.

Konkrétní výsledky se pomalu, ale jistě dostavují. Už na konci minulého roku navštívila dvacítka těchto dětí prezidenta Petra Pavla a jeho paní na Pražském hradě a tam mu skladbu představila. Uvádí se, že celkem je u nás čtyřicet tisíc dětí, které mají rodiče ve vězení. Mezinárodní vězeňské společenství jim tak pomáhá celou řadou projektů financovaných z dotací a příspěvků dárců, jako je Andělský klub, Andělský kemp, Dream Academy nebo Den s dítětem. Díky tomu si mohou děti dopřát stejné zážitky jako jejich vrstevníci, mohou lépe naplnit svůj potenciál a v neposlední řadě pracovat na vztahu s vězněným rodičem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY