Nostalgická píseň "V peřejích" uvádí do světa stejnojmenné album projektu Malina Brothers

22.01.2024 10:08 - Jiří V. Matýsek | foto: BrainZone

Sourozenecký projekt Malina Brothers vznikl čistě pro radost, bez nutnosti dělat jakékoliv kompromisy. Už před více než dekádou se v něm spojili bratři Malinové: Luboš, toho času převážně bendžista Druhé trávy, kytarista Pavel a houslista Josef, sestavu s kontrabasem doplnil Pavel Peroutka. Na koncertech i deskách halili do bluegrassového hávu převzatý materiál, jindy zase tento styl křížili s barokní hudbou. Až nyní ale dochází na plnohodnotnou dlouhohrající kolekci. Dostala název "V peřejích" a do světa ji uvádí stejnojmenný singl.

"Před třemi lety jsme vydali naše instrumentální album 'Baroquegrass'. Od té doby uplynulo hodně vody a v nás postupně dozrála myšlenka nové desky, tentokrát ale velmi osobní, autorské - míněno, že jsme si písničky napsali opravdu sobě na tělo," říká kontrabasista Pavel Peroutka a dodává, že pozorný posluchač v textech uvidí obraz životů muzikantů samotných.

A jak potvrzuje houslista Josef Malina, v textech se bratři hojně vracejí ke svým kořenům, do rodného kraje, ke vzpomínkám: "Z písniček je cítit určitá nostalgie, návraty do dětství, kdy jsme se učili první akordy a naplno zažívali romantiku Pekelského údolí nad řekou Metují. Po mnoha letech jsme se navíc všichni sestěhovali zpět do Náchoda a znovu objevenou krásu rodného kraje vetkli do nového hudebního materiálu."

Dílo vznikalo velmi rychle a snadno. Několika texty přispěla písničkářka Radůza, jeden přidal Pepa Lábus, pětice textů je autorských. Skladba "Růže z Killarney" vyšla z melodie amerického harmonikáře Charlieho McCoye. Nástrojové obsazení nakonec Malinovi ve studiu rozšířili o irské kolegy Eilis Lavelle (harfa) a Roberta Harveyho (flétna), do instrumentálky "Dostavník" přibyly party pro lesní rohy. Těch se nakonec zhostili David Minár z libereckého divadla a Mikuláš Koska z České filharmonie.

Nečekaně se tu pak objevuje Winston Watson, bubeník Boba Dylana. "Potkali jsme se náhodou ve studiu Sono a požádali ho, jestli by nám nenahrál bicí do písně 'Odjíždím do Kalifornie'. Když slyšel nahrávku, rozzářil se a řekl: 'To je jako kapela mý mámy!' Právě na téhle muzice totiž vyrůstal a možná proto dokázal natočit bicí hned napoprvé," uzavírá bendžista Luboš Malina.

Ochutnávkou z alba je song "V peřejích", který otevírá i koncem roku vydané ukázkové, pětipoložkové EP. Samotná titulní píseň je zamyšleným, nostalgickým kusem, který si zároveň docela brání svůj vlastní přístup k životu spjatý s přírodou a řekou. Hlavní vokál má na starosti Luboš Malina, v melodice lze zaslechnout jaksi knopflerovké ozvěny. Doprovodné video vsadilo na jednoduchost: zachycuje čtveřici hudebníků ve studiu, přesto se do něj podařilo otisknout vzájemnou chemii a zachytit uvolněné muzikantské výkony.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY