Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství

04.11.2023 09:00 - Lukáš Boček | foto: Dominika Koča

Na minulém albu "Řeka" předvedla Lenka Dusilová svou dosud nejvážnější a nejexperimentálnější tvář. Introspektivní deskou prorůstají výrazné instrumentální plochy podporující tajemnost hudební výpovědi. Nový singl "Maria" se naproti tomu vydává novým směrem - interpretka zde vypráví příběh z pozice písničkářky, která posluchače okouzluje svou hravostí.

Devítinásobná držitelka ceny Anděl tentokrát zprvu zaměstná pouze kytaru, avšak píseň postupně vykvete do bohatého tvaru. Díky refrénu, v němž mimo jiné zpívá "pojď dál, oknem smíš vstoupit blíž, ať jsi pták, duch či stín," pak kouzelná atmosféra dosáhne vrcholu. Nechává tak vzpomenout například na milou skladbu "Pro Lenku", kterou vydala v roce 2008 coby součást uskupení Eternal Seekers.

"Singl 'Maria' jsme natočili s mojí současnou kapelou Lenka Dusilová Band a písničkářkou Alen. Je napsaná s obdivem k dětskému světu fantazie, do kterého děti rády unikají nejen při svých hrách, ale často i v tlaku a obavách. Prostě, když už je toho na ně moc," říká k novince interpretka, která se skupinou nyní míří na klubové turné.

K písni vznikl také povedený vizuál, za nímž stojí umělkyně vystupující pod jménem Nivva. O produkci skladby se postaral Igor Ochepovsky, zatímco poetický text je dílem Martina Kyšperského.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY