"Mění se čas". Martin Chodúr a Story překvapují povedenou zádumčivou novinkou

03.11.2023 13:26 - Josef Martínek | foto: archiv interpreta

Slovenský projekt Story Mariana Zimy se u posluchačů náročnější hudby těší skvělému přijetí, o čemž svědčí také naše recenze letošního vinylu "Doteraz". Po spolupracích s renomovanými jmény, jako jsou Pavol Hammel nebo Peter Lipa, přichází společná skladba s Martinem Chodúrem, nazvaná příhodně pro uplynulé dny - "Mění se čas".

Právě od posunu našich hodin o šedesát minut zpět se Zima ve své autorské skladbě odráží k zamyšlení nad tím, zda se s touto symbolickou změnou odehraje také něco zásadního v nás. Interpretace hloubavého textu se zhostil již zmíněný zpěvák z Beskyd. Vůbec poprvé v historii Story proto vznikl český text. "Párkrát se nám tím prodloužil flám, dnes už je jisté, byl to jen klam. Falešná víra, že svět se změní, že vstaneme jiní a bez odřenin," zpívá Chodúr v působivé písničce.

"Permanentně hledám kvalitní vokalisty, kteří dokážou předat publiku zamýšlenou ideu. Martina jsem si vytipoval už dávno. Je to jeden z velmi mála účastníků pěveckých soutěží, kteří by se stoprocentně prosadili i bez nich a kteří jsou respektovaní také kritikou. Obdivuji jeho techniku zpěvu, v tomto ohledu bych mu na Slovensku těžko hledal rovného," říká Zima. A jeho kolega dodává: "Je to poprvé, kdy jsem čistě interpretem nově zkomponované písně jiného autora. Marianova hudba je poetická, hluboká, ale také zábavná a muzikantsky chytrá a poctivá. To je kombinace, která je pro mě vskutku neodolatelná.“

Jde o skutečně neotřelé spojení, z něhož mohou těžit oba jmenovaní - Zima dodal zdařilý námět a Chodúr mu vtiskl uhrančivý výraz. Celkově zádumčivému dojmu pomáhá i zdařilý, lehce ponurý videoklip režiséra Dominika Seppa. Kdo by řekl, že na takové banalitě, jako je změna času, se dá postavit základ pro tak povedenou a sdělnou skladbu?



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY