De Staat v Praze ukázali, že nejsou jen Witch Doctor

26.10.2023 17:44 - Ondřej Hricko | foto: Marie Trávníčková

Nizozemská skupina De Staat se u nás těší poměrně velkému zájmu. Jen v loňském roce u nás hrála dvakrát - na festivalu Rock for People a v pražském Futuru. Letos přijela opět do Prahy, tentokrát do klubu Fuchs2, představit nové trojalbum "Red / Yellow / Blue" a s sebou přivezla nadějnou belgickou partu Ramkot.

Live: De Staat

support: Ramkot
místo: Fuchs2, Praha
datum: 25. října 2023
setlist: Look at Me, Ah, I See, Danger, Input Source Select, Peace, Love & Profit, Devil's Blood, Burning the Flag, Help Yourself, Mona Lisa, Pikachu, Habibi, Running Backwards Into the Future, Head on the Block, Bombti, Witch Doctor, Phoenix, Who's Gonna Be the GOAT?, Kitty Kitty

Poznámka: Fotografie pochází ze starších koncertů.

U ostrova Štvanice se v industriálním klubu Fuchs2 sešel slušný počet návštěvníků, byť vyprodáno nebylo a pár desítek hlav by klub nepochybně ještě unesl. Nizozemští De Staat jsou dobrým lákadlem, byť přes úspěchy spojené s předskakováním Muse či Rolling Stones a mnoha různým oceněním, se jim hvězdného statusu stále nedostává.

De Staat, Rock For People Hope, Festivalpark, Hradec Králové, 14.8.2021
© Marie Trávníčková
V úvodu, po čtvrthodince zpoždění, si svůj třicetiminutový set odpracovala mladá belgická parta Ramkot. Ta se v Praze ukázala už v dubnu letošního roku společně s jinou nizozemskou bandou Cloudsurfers. Nyní si trio ve stísněných podmínkách vyzkoušelo roli předskokana a nevedlo se mu vůbec zle. Muzikanti bavili syrovým alternativním rockem a docela obstojně rozpálili již zaplněný klub. Ještě by to chtělo pár výraznějších skladeb.

Tenhle problém naopak neřeší De Staat, kteří jich za svou sedmnáctiletou kariéru napsali celou řadu. A ty nejlepší zazněly i během tohoto večera. Koncert odstartovala zrychlující se světelná sekvence v barvách nového alba - tedy žlutá, červená a modrá. Trochu epileptický začátek vystřídala novinková skladba "Look At Me" s neustále nabuzeným a pozitivním zpěvákem Torrem Florim v čele.

De Staat, Malá sportovní hala, 17.9.2017
© Kateřina Postránecká
Zatímco během první písně se diváci spíš pohupovali, po půlce setu už skákala převážná část publika. De Staat totiž umí své fanoušky rozdovádět, ať už svými typickými choreografiemi v hitovkách "Pikachu" a "Who's Gonna Be the GOAT?", do kterých zapojili i přítomné, nebo skvělou komunikací s publikem.

Florim nezapomněl připomenou koncert na Rock for People a otázal se, kdo je znal před deseti lety. Právě těm několika zdviženým rukám věnoval píseň "Habibi" z debutové desky "Wait for Evolution", kterou kapela hrála naposledy na turné v roce 2015.

Vrcholem večera byl samozřejmě lidský mixér vycházející z klipu k "Witch Doctor", stále asi největšího hitu formace, do kterého se zapojilo obdivuhodné množství fanoušků, a celý klub se tak na několik minut proměnil v pořádný circle pit. Byl to však jen jeden z mnoha vrcholů večera.

De Staat nezklamali. Jejich koncerty jsou vždy napumpované energií a až přátelskou atmosférou. S každým albem navíc plní setlist novými hity a i to poslední jich přineslo celou řadu. Od zmiňované "Who's Gonna Be the GOAT?" přes taneční "Head on the Block" až po nejnovější chytlavý singl "Running Backwards Into The Future".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY