Můžeme si oddechnout. U2 se s "Atomic City" zase vracejí zpět do formy

03.10.2023 08:35 - Jiří V. Matýsek | foto: Kurt Iswarienko / Universal Music

Irští U2 minulý pátek odstartovali sérii pětadvaceti koncertů v Las Vegas. Odehrají je v unikátní kulovité stavbě s názvem Sphere, čerstvě postavené dominantně města hříchu. Podstatnou náplň setlistu bude tvořit deska "Achtung Baby", která slaví (poněkud opožděně) třicáté výročí, při této příležitosti ale pánové vyrukovali navíc se skladbou "Atomic City". Ta je nejen poctou pouštnímu městu, ale také prvním skutečně novým materiálem, který formace poslala do světa od alba "Songs of Experience".

Čerstvá píseň kvalit starších hitových zářezů kapely nedosahuje, přesto je radost slyšet tyhle muzikanty zase ve formě. Na kolekci "Songs of Surrender", která obsahovala 40 převážně akustických předělávek starších písní a byla v mnoha ohledech poněkud přepjatá, to totiž vypadalo, že U2 nevědí, co se sebou. "Atomic City" je naštěstí vrací zpátky na koleje.

Novinka má energii, švih, rockový drive i charakteristický patos. Edgeova kytara cinká jako kdysi, nepřeslechnutelná je basová linka Adama Claytona i typicky škobrtavé, ale rytmicky přesné bicí Larryho Mullena Jr. V zásadě je to hodně typický song z repertoáru této původem dublinské čtveřice. Přesto je velmi příjemné zase slyšet U2 hrát dobře vystavěnou (pop)rockovou písničku s nemalým hitovým potenciálem.

Doprovodný videoklip se dělí na dvě části. V té první jsou Bono & spol. zachyceni na pozadí bulvárů a neonů Las Vegas, kterak skladbu hrají v obklopení diváků na pódiu na americkém trucku. V té druhé hraje podstatnou roli ona výše zmíněná kulovitá stavba a její nekonečná obrazovka. Více energie je bohužel v té úvodní částí, mezi lidmi. Druhá polovina snímku trochu působí právě jako demonstrace možností sférické budovy, jakkoliv jsou efekty, kterých je schopná, velmi působivé.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY