Ashnikko je na debutu "WEEDKILLER" hrdinkou z budoucnosti, která brání queer svět před obřím monstrem

15.09.2023 17:00 - Kateřina Spacek | foto: Tomáš Parkan / musicserver.cz

Když v roce 2016 Ashnikko vydala debutový singl "Krokodil", bylo poměrně jasné, že hudební průmysl není připraven na to, co se chystá rozpoutat. Od té doby však tato umělkyně rozvinula základy své osobité tvůrčí vize. Tu charakterizují fantasy klipy a dystopické texty a v srpnu vyústily v albovou prvotinu "WEEDKILLER".
7/10

Ashnikko - Weedkiller

Skladby: World Eater, You Make Me Sick!, Worms, Super Soaker featuring Daniela Lalita, Don’t Look At It, Cheerleader, Moonlight Magic, Miss Nectarine, Chokehold Cherry Python, WEEDKILLER, Want It All, Possession of a Weapon, Dying Star featuring. Ethel Cai.
Vydáno: 25.8.2023
Celkový čas: 33:11
Vydavatel: Parlophone
Ashton Nicole Casey, známější pod pseudonymem Ashnikko, je zvláštní osůbka. Tato modrovlasá diva (nebo spíše divoženka?) jako kdyby na Zem spadla ze zcela jiného světa. Nebo přinejmenším z jiné doby. Podobně jako Grimes. Vizáž a texty obou zpěvaček se nápadně podobají, a tak není divu, že tyto mimozemšťanky navázaly spolupráci - před třemi lety vydaly společnou skladbu "Cry".

Ale zpátky k Ashnikko. "Ve stínu antropogenních ekologických katastrof se v bezútěšné, rozpraskané krajině snaží zakořenit i rostliny. Pustinou se potulují rozumní roboti s umělou inteligencí, zlí lidé a démonické bytosti, kteří se snaží vyhubit zbytky. Mezi troskami se skrývá osamělá víla, která se snaží spojit síly s ostatními přeživšími a vyhladit ty, kdo ji pronásledují."

Taková je vize desky "WEEDKILLER". Nicméně Ashnikko nikdy netoužila být mainstreamovou umělkyní. Tou se stala, když v roce 2019 představila na TikToku singl "Stupid", v němž hostuje Yung Baby Tate. A co jiného od této platformy čekat než laciný mainstream?

Ačkoli téma, které si autorka vysnila, se neprolíná celou kolekcí, vytváří přesvědčivé obrazy, které odpovídají temnému a drsnému zvuku. Songy jako "Cheerleader", "WEEDKILLER", "Possession Of Weapon" a "Worms", které nám tahle modrovláska představila ještě před vydáním alba, jasně naznačovaly, že nepůjde o nic minimalistického.

Na desce ale jako by se podílely dvě Ashnikko. Jedna zábavná a druhá smutná po ne příliš šťastných vztazích a trablech v osobním životě. A zatímco se ve "Worms" směje jako ten největší padouch, v "Cheerleader" demonstruje svůj vztek. Ten vysílá jako neviditelnou supersílu na své nepřátele a internetové trolly.

Třináctipoložková kolekce představuje sice jakýsi sci-fi pop či dystopický rock, ale trvá jen něco málo přes půl hodiny. Pořád je to ovšem dost na to, aby si posluchač udělal obrázek o tom, kdo tato muzikantka je. Na povrchu obrovská bojovnice, která svůj queer svět ochraňuje před hatery a monstrem zvaným Weedkiller, na druhou stranu poměrně nevyrovnaná osobnost. Její prvotina se tak zdá být jakousi psycho regresí.

Otázkou tak zůstává, zda si album "WEEDKILLER" přece jen nezasloužilo o něco víc péče. Zatímco Ashnikko a její tým vkládaly veškerou energii do působivě vizuálních videoklipů, jsou tu pořád písně, na kterých by se dalo ještě zapracovat. Ano, jedná se o debut, a tak nezbývá než věřit, že jeho následovník bude o něco lepším požitkem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY