a strefuje se do konfliktů ve vztazích - musicserver.cz">

Vojtaano "zas pitchuje" a strefuje se do konfliktů ve vztazích

02.08.2023 13:35 - Hana Bukáčková | foto: Jan J. Filip

Vojta Záveský aka Vojtaano plánuje na podzim desku. Ještě než vyjde, je tu singl s provokativním názvem "Zas pitchuje". Po obsahové stránce muzikant čerpal klasicky ze života, především ze vztahů.

"Je to píseň o opravdové lásce dvou lidí, z nichž minimálně jeden zcela přesně ví, jak by ten druhý měl všechno dělat, a nebojí se mu to dát najevo. Nejen ve svém manželství jsem si tohoto fenoménu, lidově zvaného 'pičování', všiml," říká autor (vztahového a genderového protest-) songu.

Doprovodný klip režíroval Martin Kopp, který stojí mimo jiné za "Vyšehrad: Fylmem", kam Vojta přispěl hudbou. Hlavních rolí ve videu se zhostili Iva Pazderková a Arnošt Frauenberg, což jsou Záveského stand-upoví kolegové. Obsah je opepřen o notorické hlášky typu: "Vem si svetr, je ti zima, dej si kafe, máš kruhy pod očima." Všichni to znají. Žena má vždy pravdu a chlap kolikrát rezignuje, aby měl klid.

Výsledkem je takový pomyslný časosběr, který ukazuje, že věkem se tyto situace nemění, naopak se zintenzivňují (v protikladu se stagnací a otupělostí). Muži by mohli souhlasit, že ženským se stále něco nelíbí, furt mají potřeby vše komentovat, radit. Ale to je jejich úhel pohledu. Já jako žena bych mohla vymyslet némlich genderový protiklad.

Je vidět, že Vojta je herec. Jeho kamennou tvář vypravěče nerozhodí ani to, když to za všechny muže schytává od hysterek. V klipu hrají i písničkářova žena se synem. Jako bonus jsou v titulcích ponechané zákulisní záběry, včetně mluveného slova (ve snímku jsou herecké výkony němé). Za mě je to jako celek opět trefa do terče - vtipné, zaujaté, přisprostlé, ale i věcné. Každý si v tom najde něco svého.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY