Katarzia se na nové desce "Šťastné dieťa" bude vracet ke kořenům. Možná pod ně

06.07.2023 13:11 - Honza Průša | foto: Hana Knížová

V říjnu vyjde další řadovka Katarzie. Bude se jmenovat "Šťastné dieťa" a slovenská písničkářka na ní pracovala s týmem kolem Petra Ostrouchova a labelu Animal Music. A protože jsme už celou nahrávku slyšeli ve studio Sono Doupě Records, kde se natáčela, můžeme napsat, jaká bude. A je na co se těšit.

Autorsky celé album směřuje za Katarzií. Všechny písničky si napsala sama. Produkce Petra Ostrouchova tentokrát nechává zapomenout tanečním a elektronickým náladám, které známe z jejích předchozích desek. Muzikantka jako by se tentokrát vracela ke kořenům, možná ještě kus pod ně.

Už úvodní "Piesok" přináší příjemně najazzlou atmosféru, slyšíme převážně akustické nástroje, trubku, klavír. Zpěvačka zpívá: "Vidíš krásu v každom, preto ju vidíš vo mne," a rozehrává hru plnou osobních zpovědí a pocitů. V textech jde často o vztahy, ale Katarzia umí silně ventilovat i své nespokojenosti nebo touhy. A celá kolekce je dosela smutná a melancholická.

Hned několik balad je tu velmi intimních, postavených vlastně jen na hlasu autorky a akustické kytaře Petra Ostrouchova. Nálada z celého díla tak směřuje někam k písničkářkám, jako jsou Suzanne Vega nebo Norah Jones. Anebo k albu "Shine" od Jany Kirschner.

Na první a jediný poslech mne nejvíc zasáhly skladby "Hnev" a "Dost". První jmenovaná je docela melancholická, Katarína Kubošiová tu zpívá: "Nepatrí mi tento hnev / Ja ho neživím a neprijímam / Nebudem kričať / Ja se nebijem / Ja objímam." Závěrečný song "Dost" je naopak asi nejenergičtější a nejvíc jiný. Má silnou taneční basovou linku, je příjemně rozhoupaný. Text je o tom, jak je těžké až nemožné vycouvat z toxického vztahu.

Deska "Šťastné dieťa" vyjde 6. října 2023 na labelu Animal Music na CD, LP a digitálně. Tracklist je následující: Piesok, Šťastné dieťa, Kniha nepokoja, Tomboy, Hnev, Dotyk, Pohár mlieka, Drzosť, Neveríš si, Dosť, V noci (bonus track).



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY