Sigur Rós vydávají po deseti letech osmou řadovku "ÁTTA"

16.06.2023 14:33 - Kateřina Spacek | foto: Bestsport

Islandská formace Sigur Rós nedávno ohlásila studiový návrat: singl "Blóðberg" se stal prvním materiálem po deseti letech. V pátek 16. června jej následuje album "ÁTTA". Jedná se ale pouze o elektronické vydání - jak je uvedeno na oficiálních stránkách, vinyl a CD se k posluchačům dostanou později, konkrétně 1. září.

V pořadí osmá deska skupiny vznikala ve studiu Sundlaugin na Islandu, v londýnských Abbey Road Studios a v několika studiích v USA. Hlavní tvůrčí tandem tvořili frontman Jónsi a baskytarista Georg Holm, k nim se pak opět připojil multiinstrumentalista Kjartan Sveinsson.

Muzikanti se svěřili, že na novém počinu chtěli mít minimum bicích. Jejich cílem bylo vytvořit něco opravdu krásného. "Jsme čím dál starší a cyničtější, takže jsem chtěl, aby nás to prostě dojalo, abychom něco cítili!" říká o výsledku Jónsi. "Chtěli jsme si dovolit být trochu dramatičtí a zajít s těmi aranžemi daleko. Svět to teď potřebuje," dodává Sveinsson.

Pilotní singl "Blóðberg" jejich slova potvrzuje. Jedná se o neskutečně kouzelný počin, který jen dokazuje, že kapele desetiletá pauza prospěla.

Album "ÁTTA" obsahuje následující písně: Blóðberg, Skel, Klettur, Mór, Andrá, Gold, Ylur, Fall, 8.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY