Kniha "Hudba pre ťažké časy" ukazuje, že i v temnotě může být spousta světla

13.05.2023 09:00 - Jiří V. Matýsek | foto: Werdza Photography

Pamatujete si na mizerné tři roky s covidem? Působí to jako dávná minulost, ale některé vzpomínky na dobu, která zcela změnila to, na co jsme byli zvyklí, jsou stále silné. Způsobů, jak se s tím vším vyrovnat, byla (a je) spousta. Třeba psaní. Slovenský rozhlasový moderátor a publicista Rudi Rus tak napsal knihu "Hudba pre ťažké časy".
8/10

Rudi Rus - Hudba pre ťažké časy

Vydáno: 5.1.2023
Vydavatel: Limerick
Rudi Rus = HeadbangerFM. Pondělí co pondělí zní éterem slovenského rozhlasu metal a další odnože tvrdé kytarové muziky. A pořadem provází tato respektovaná osobnost, jméno, které ledacos řekne i domácím příznivcům žánru. Ostatně jeho životu a pohledu na svět se vcelku podrobně věnoval knižní rozhovor "Metalosaurus" (2020), který s tímto moderátorem a publicistou vedl Pišta Vandal, mimo jiné též frontman slovenské metalové veličiny Čad. Nyní se Rus pouští na literární pole poprvé sám za sebe.

Publikace "Hudba pre ťažké časy" je výběrem textů, které Rudimu Rusovi (ne)vyšly v různých tištěných či online periodicích v inkriminovaném covidovém období. Tehdy mohly působit jako vzpruha pro (převážně, za chvilku se k tomu dostanu) hudební fanoušky ochuzené o možnost chodit na koncerty, tipy na skvělou hudbu a připomínka lepších chvil. Ze zpětného pohledu, v takto prezentované podobě, jsou připomínkou pozitiv a jistot, které přetrvávají navzdory temným časům.

Knihu rámuje report z velkého koncertu Slipknot ve Vídni a uzavírají ji reportáže z festivalů z Wackenu a domácího Brutal Assaultu (s doplněním v podobě textu o Porcupine Tree a tenistovi Rogeru Federerovi). To mezi tím byla strašně temná doba, ale byla plná skvělé muziky a s několika světlými koncertními výjimkami. Dojde zde ovšem i na rozhovory a úvahy o tenisu, druhé velké autorově lásce, nebo o literatuře. Prostě na všechny možné způsoby, jakými lze přežít těžké chvíle, ať už je to covid, válka na Ukrajině nebo kterákoliv jiná čertovina.

Jednotlivé texty jsou zasazeny do jakéhosi neukotveného časoprostoru. Jistě, víme, kdy vznikaly, ale v publikaci samotné žádnou přesnou dataci nebo alespoň místo, kde byly původně publikovány, nenajdeme. A to mi přijde trochu škoda. Alespoň drobná bibliografická poznámka by neuškodila, jakkoliv se částečně jedná o dosud nezveřejněné články pro Headbanger_ZIN. Chválu naopak zaslouží černobílé fotky Ondřeje Helara, které autorova slova báječně doplňují.

Je to podnětné čtení, které - když už nic jiného - dokazuje, že i temná doba může stvořit skvělé věci. Jasně, je to knížka od metalisty (hlavně) pro metalisty - ale ani zdaleka není jenom o metalu. V podtextu je totiž hlavně o naději a ukazuje, jak si udržet příčetnost, když je všude kolem fakt mizerně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY