Susanne Sundfør v klipu "alyosha" shrnuje svůj svatební den

18.04.2023 14:44 - Dan Hájek | foto: Bella Union

Vydání následovníka desky "Music for People In Trouble" od Susanne Sundfør se po více než pěti letech konečně přibližuje. Ponese titul "blómi" a dočkáme se ho na konci dubna. Hudebně půjde o novou vizi ve tvůrčím přístupu této muzikantky. Aktuální návnadou je komorně laděné melodrama "alyosha", ke kterému bylo nyní představeno i doprovodné video.

Susanne na své šesté řadovce "blómi" předává veškerou svou moudrost své malé dceři. Radí jí, aby si všechna slova, která od ní jako od matky uslyší, nesla v paměti na cestě životem. Texty spojují náznaky severského jazyka a mytologie, často se odvolávají i na domorodé severské kultury, které budovaly matrilineární společnosti a uctívaly ryze ženská božstva. Právě tyto kořeny a přechod do role matky se staly jádrem témat na této nahrávce. Máme taktéž očekávat důmyslné klavírní linie, aranžmá pro smyčcové a dechové nástroje, vícehlasy a "dosud nejpestřejší kolekci", jakou kdy vytvořila.

Klip ke zmiňovanému songu "alyosha" režírovala Margreth Olin, která velmi citlivým způsobem shrnula svatební den protagonistky. Je to emocemi nabitý a křehký záznam významného okamžiku nejenom pro ni samotnou. Snímku předchází krátký nevěstin monolog, v němž předkládá své poselství. Spojení hudební složky a obrazových sekvencí souzní ve výjimečné harmonii.

"blómi" od Susanne Sundfør do obchodů doputuje již v pátek 28. dubna a přinese deset skladeb, které se staly jakýmsi milostnými dopisy pro její malou dceru, pro nový život, který vstupuje do tohoto nestabilního světa. Tracklist je následující: orð vǫlu, ashera's song, blómi, rūnā, fare thee, well, leikara Ijóð, alyosha, ṣānnu yārru lī, náttsǫngr, orð hjartans. Fyzicky bude nahrávka k dispozici na cédéčkách a vinylech prostřednictvím vydavatelství Bella Union. Kromě videa "alyosha" si níže můžete pustit i edit písně "leikara ljóð".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY