Téměř na jeden záběr natočený klip "Déjà vu" láká na čerstvé album formace Mrakoplaš

23.03.2023 11:12 - Jiří V. Matýsek | foto: Renata Králová

Pražská rocková formace Mrakoplaš vstupuje do druhého čtvrtstoletí svého působení a tento fakt slaví novým albem. Jmenuje se "Tichá radost", vychází v těchto dnech a kapela na něj láká videoklipem k písni "Déjà vu". V jedenácti nových písních se mísí prvky folku, blues a rocku s osobními příběhy o docenění drobných potěšení i hýčkání krásných smutků. Křest desky je naplánován na 5. dubna do Malostranské besedy a kmotrem se stane legenda domácího blues Jan Spálený.

"Mrakoplaš - to je noblesní, rockem vonící muzika, lehce posmutnělé barvy, s epickými texty. Muzika prostá jakékoliv chlapácké manýry a planého exhibování," říká o skupině Spálený. "Po několik let, když se s hudbou Mrakoplaše potkám, je mi pěkně. Myslím na Cicerova slova: 'Vlídnost plodí vlídnost.'"

Do světa uvádí nahrávku videoklip "Déjà vu". Hlavní roli ztvárnil Pavel Neškudla, režie a scénáře se ujal Martin Matějka, přičemž oba muže spojuje společné působení v Divadle v Dlouhé. Tvůrčí tým coby kameramanka a střihačka doplnila Dita Havránková, která videu vtiskla podobu jednolitého proudu setkání na jedné z pražských ulic, které dělí pouze jediný střih. Píseň samotná dává vzpomenout na domácí blues, které vyvěralo z hospod čtvrti Hanspaulka, kde je vůdčí emocí posmutnělá nostalgie, v níž zůstává prostor na tu větší, tu menší porci radosti.

"Radosti jsou různé. Malé, velké, sdílené i třeba škodolibé. O nich tahle deska není. Rozhodli jsme se obnažit své radosti malé, drobné, pro někoho možná pranepatrné, ale hlavně tiché. Radosti, které nekřičíme do světa, ale sdílíme je jen velmi zřídka a jen s těmi opravdu nejbližšími. Radosti, co nás denně posunují kupředu a dávají nám sílu udělat další krok," říká o albu autor poloviny skladeb Pavel Lipták. "A pokud si po poslechu alba začnete svých vlastních každodenních radostí všímat a doceníte jejich sílu, tak se tento výsledek stane naší tichou radostí."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY