- musicserver.cz">

Steve Vai: "V devadesátkách jsem natočil společnou desku s Ozzym Osbournem"

26.02.2023 17:01 - Jiří V. Matýsek | foto: Steve Vai

"Mám doma celou hotovou nevydanou desku s Ozzym Osbournem," uvedl v rozhovoru pro EnoMusic kytarový virtuos Steve Vai. "Je to projekt, který jsem nahrál, a teď na něj v archivu padá prach. Nemám nad tím žádným kontrolu ani žádná práva, očividně, ale tehdy jsme natočili pár vážně dobrých věcí."

Společné album slavných muzikantů vzniklo v polovině devadesátých let, v době, kdy Osbourne připravoval své "Ozzmosis". Tehdy mu vydavatelství doporučilo, že by bylo vhodné, aby začal skládat i s jinými lidmi, než na které byl zvyklý. "Ozzy a já jsme se nechali unést, byla to prostě fakt sranda," vzpomíná v rozhovoru Vai. "Nakonec to dopadlo tak, že jsme toho natočili spoustu, a začali si pohrávat s myšlenkou, že bychom udělali desku."

Pomyslné vidle hodilo do plánů překvapivě vydavatelství, které nekompromisně řeklo, že se nic takového dít nebude, Osbourne si musí vybrat jednu skladbu a dokončit svou vlastní nahrávku. Na "Ozzmosis" se tak nakonec objevila píseň "My Little Man" (kytarové party převzal Zakk Wylde) a další dvě, byť bez Ozzyho vokálu, se dostaly na Vaiovy sólovky. Jedna, "Danger Zone", vyšla poměrně nedávno na archivní kolekci "Vai/Gash", kde zpívá Johnny "Gash" Sombretto, druhá, "Dyin' Day", vyšla už v roce 1996 na albu "Fire Garden".

Steve Vai míří se svou novou studiovkou "Inviolate" i do České republiky. V sobotu 29. dubna zahraje v Lucerna Music Baru.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY