Terorista z pařížských útoků byl odsouzen na doživotí

01.07.2022 13:34 - David Věžník | foto: Christophe Archambault

Salah Abdeslam, jediný přeživší útočník teroristických útoků v Paříži z listopadu roku 2015, při nichž zemřelo téměř 130 lidí, byl odsouzen za vraždu, pokus o vraždu a terorismus. Dostal doživotní trest bez možnosti podmínečného propuštění.

K sérii útoků došlo na několika místech francouzské metropole. Zahrnovaly sebevražedné bombové atentáty před stadionem Stade de France, několik útoků na kavárny a restaurace a masakr v klubu Bataclan během koncertu skupiny Eagles Of Death Metal, při němž bylo zabito 90 lidí.

Během posledního soudního stání v pondělí se Abdeslam omluvil všem obětem útoků. "Udělal jsem chyby, to je pravda, ale nejsem vrah, nejsem zabiják," řekl odsouzený, jehož vesta s výbušninami onen osudný večer kvůli závadě neexplodovala.

"Žiju jiný život. Už nikdy nebudu jako dřív," svěřil se u soudu kytarista skupiny Eden Galindo. Níže si můžete připomenout rozhovor, který norské stanici NRK poskytli zpěvák Jesse Hughes a druhý kytarista Dave Catching.

Soud uznal vinnými z účasti na útocích dalších devatenáct mužů. Odsouzeni byli za teroristické činy, napomáhání terorismu a podvody. Abdeslamův trest je ve Francii ojedinělým případem. Podobný rozsudek byl v minulosti vynesen pouze čtyřikrát, a to za trestné činy znásilnění a zabití nezletilých.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY