Zemřel Taylor Hawkins, bubeník Foo Fighters

26.03.2022 07:38 - Tomáš Rozkovec | foto: Rich Fury

Hudební svět obletěla smutná zpráva. Ve věku padesáti let 25. března navždy odešel multiinstrumentalista, zpěvák a hlavně bubeník Foo Fighters Taylor Hawkins. Zemřel náhle během jihoamerického turné. Smutnou zprávu potvrdila i kapela, která žádá o zachování soukromí.

Oliver Taylor Hawkins se narodil 17. února 1972 ve Fort Worth, v americkém Texasu. Před příchodem do Foo Fighters v roce 1997 byl bicmenem na turné zpěvaček Sass Jordan a Alanis Morissette. Bubnoval také v progresivní experimentální kapele Sylvia. V roce 2004 vytvořil svůj vlastní vedlejší projekt s názvem Taylor Hawkins And The Coattail Riders, ve kterém kromě obsluhování bicí soupravy i zpíval. V roce 2005 byl britským časopisem Rhythm zvolen nejlepším rockovým bubeníkem.

Kromě svých bubenických povinností s domovskou kapelou své muzikantské dovednosti předváděl na rozličných nahrávkách, kde se častěji představoval v rolích kytaristy, klavíristy či zpěváka. Nazpíval například předělávku písně Pink Floyd "Have a Cigar", zaskvěl se i ve skladbě "Cold Day in the Sun" na albu FF "In Your Honor". Na koncertech si vždy zazpíval alespoň v jedné převzaté písni, což bylo vždy příjemné osvěžení jejich živých show. Své poslední vystoupení s Foo Fighters odehrál na festivalu Lollapalooza v Argentině 20. března 2022.

Takto výrazný hudební talent bude hudebnímu světu chybět. Hawkins po sobě zanechal ženu Alison a děti Olivera Shane a Annabelle. Čest jeho památce.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY