Mňága pokřtila unplugged desku "Přístav" s Karlem Plíhalem

18.03.2022 15:28 - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková

Koncerty se rozjely naplno a lidé na ně (zaplaťpánbůh) chodí. Důkazem je vyprodané středeční vystoupení oblíbené valmezské formace Mňága a Ždorp. Křtila se totiž její poslední (covidová) nahrávka. Kmotrem se stal Karel Plíhal a fanoušci si pro kapelu k jejímu jubileu připravili milé překvapení.

Live: Mňága a Žďorp

místo: Lucerna Music Bar, Praha
datum: 16. března 2022
setlist: Vteřiny věčnosti, Třetí tajemství, Den, kdy v Brně hrála ABBA, Za teplých letních nocí, Na svobodě, Hotel Savoy, Co bude pak, Salám Banán, Žádnej strach, Vím, kam mám jít, Goin' Blind, Kde jsou (Karel Plíhal), Ráda se miluje (Karel Plíhal), Nagasaki Hirošima (Karel Plíhal), Vstávej, holka(Karel Plíhal), Matahari, Písnička pro tebe, Hodinový hotel, Dutý ale free, I cesta může být cíl, Měsíc, Spaste svoje duše, Nejlíp jim bylo, Made in Valmez, Ne, teď ne!, Jablkový sad, Chtít chytit vítr, Ve 4 ráno, Výhledově
Omluvte prosím sníženou kvalitu fotografií, na koncertě jsme neměli profesionálního fotografa.

Koncerty Mňágy a Žďorp bývají v Praze vždy rázem vyprodané. Nebylo tomu jinak ani v tomto případě. Set byl pomyslně rozdělen na tři pásma. Zkraje se hrálo zvolna, komorně a akusticky. První pětice písní kopírovala setlist alba "Přístav Unplugged" vydaného v roce 2020. Jde o zvukový záznam přenosu z hospůdky Přístav ve Valašském Meziříčí, který v květnu toho roku skupina uspořádala v rámci lockdownových streamů pro fanoušky. Notorické písně tehdy dostaly jiný, přesto velmi slušivý kabát.

Mňága a Žďorp, Lucerna Music Bar, Praha, 16.3.2022
© Hana Bukáčková
Toto pásmo ukončil křest desky. Tento akt obstaral kamarád Karel Plíhal. Album se polilo vodou, protože písničkář se stal - stejně jako Petr Fiala - abstinentem.

Plíhal ale z pódia hned neodešel, zahrál čtyři songy včetně "Nagasaki Hirošima". K sobě si vzal na pomoc svého Petra Fialu, doprovodného kytaristu, který se opravdu jmenuje stejně jako frontman Mňágy. Dobrá náhoda. (Ještě mohl přijít stejnojmenný premiér naší země a bylo by to kompletní.) Přes to to byl slabý bod večera. Všechna čest panu Plíhalovi, ale jeho vystoupení bylo špatně nazvučené, jemu tak nebylo dobře rozumět, navíc oproti sebevědomé kapele působil plaše.

Mňága a Žďorp, Lucerna Music Bar, Praha, 16.3.2022
© Hana Bukáčková
Nečekané překvapení si pro Mňágu přichystali návštěvníci - hromadně jí popřáli k pětatřicetinám, které slaví v těchto dnech. Krom dortu jí nadělili video, které natočila asi dvacítka příznivců. Jednalo se o klip k přetextované písničce vhozené do příběhu, který jednotliví účastníci zažívají právě při poslechu hudby svých oblíbenců. Bylo to originální a výjimečné, přesně takové, jaké si kapela zasloužila.

Když slavila třicetiny, křtila ve Foru Karlín nahrávku "Třínohý pes". O pět let dříve se slavilo dvojalbem "Dáreček", kompilací největších hitů přezpívaných jinými interprety, ve Velké Lucerně. U obou akcí jsem měla tu čest být. Tentokrát skupina nic neplánuje, o to milejší pro ni muselo být zjištění, že na ni myslí její posluchači.

Mňága a Žďorp, Lucerna Music Bar, Praha, 16.3.2022
© Hana Bukáčková
A pak už začal klasický živelný koncert, který byl přehlídkou megahitů, jež nenechaly nikoho chladného a všichni je zpívali sborově. Přidávalo se dokonce snad třikrát, diváci muzikanty ani po těch dvou hodinách nechtěli pustit z pódia. Ta záplava energie skotačivého Petra Fialy & spol. byla neuvěřitelná.

P. S.: Milovaná, zbožňovaná Mňágo, přeju ti všechno nejlepší! Díky za to, že jsi a že naše životy činíš svojí existencí šťastnější! Ať tě múza, nadčasové melancholie ani fanoušci neopouštějí a drží se tě jako klíště!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY