Kdo všechno nemá rád Grammy? Umělci kritizují hudební ceny

12.03.2021 12:42 - Kateřina Drgová | foto: Don Emmert/AFP

Rok se s rokem sešel a před námi je vyhlašování třiašedesátých hudebních Cen Grammy. Uskuteční se už v neděli (14. března) a už teď je jisté, že se zřejmě opět neobejde bez skandálů. Stále více interpretů si kupříkladu stěžuje na průběh nominací. Ocenění už nevnímají jako akt uznání, ale jako smlouvu s ďáblem.

Jedním z posledních zpěváků, kteří se k postupům Akademie vyjádřili negativně, byl exčlen One Direction Zayn Malik. Vadí mu nominační proces, o kterém by se však dalo dlouze diskutovat.

Kdo má naopak zřejmě oprávněný důvod být naštvaný, je The Weeknd. Jeho singl "Blinding Lights" se držel celý rok v top desítce hitparády Billboard, ale do nominací se přesto nedostal. Nechápavé komentáře k tomuto počínání porotců připojili i Charlie Puth nebo Elton John, sám Abel Tesfaye během čtvrtka oznámil, že hodlá veškeré aktivity Národní akademie hudebního umění a věd bojkotovat.

Relevanci nominací zpochybnil rovněž Justin Bieber. Toho rozohnilo, že byl nominován v popové kategorii, přestože jeho poslední deska je skrznaskrz R&B. Závěrem dodal, že je nominací přesto poctěn. Kategorie R&B ale nezaskočila jen kanadského zpěváka. Teyanu Tylor zase urazila genderová nevyrovnanost nominací. Není v nich totiž jediná žena.

"Myslím, že bychom měli přestat být každý rok šokováni rozporem mezi vlivnou hudbou a těmito cenami. To, co byla kdysi nejvyšší forma uznání, už dneska není důležité," komentoval Drake před pár měsíci na sociálních sítích. "Často jde o soukromá představení, kamarádíčkování, kampaně a nepřiznané úplatky," přidala se ostře Halsey. Podle ní jde jen o závazek televizím a pomoc Akademii vydělat miliony.

Trošku jiná věc rozproudila krev v žilách Tiffany Haddish. Tu Akademie požádala o moderování odpolední ceremonie, která předchází hlavnímu večernímu předávání. Musela by si však sama zajistit make-up, úpravu vlasů a oblečení. Nejenže by tedy nedostala zaplaceno, ale ještě by musela sáhnout do vlastní kapsy. "To je, jako kdyby vás muž pozval na večeři, ale řekl, že za ni musíte zaplatit," zdůvodňovala Haddish v rozhovoru pro týdeník Variety, proč nabídku s díky odmítla.

V kategorii album pro děti odstoupili hned tři z pěti nominovaných. "Jsme vděční Akademii za nominace, ale nechceme být spojováni s kategorií, která přehlíží ženy a umělce jiných ras, především té tmavé," uvedli na sociálních sítích Alastair Moock And Friends s tím, že s tímto prohlášení souznějí i zbývající dvě nominované formace Okee Dokee Brothers a Dog On Fleas.

Lil Wayne naproti tomu nechápe, že neobdržel pozvánku ani nominaci. "Je to mnou, mojí hudbou, nebo něčím jiným?" ptá se. Fiona Apple odsoudila nominaci Dr. Lukea, kterého Kesha obvinila ze znásilnění a sexuálního zneužívání.

Ovšem nejen umělcům lezou Grammy krkem. Po přesunutí termínu totiž udílení připadlo na stejný den, kdy se budou předávat také ceny Screen Actors Guild Awards. "Loni v červenci jsme oznámili toto datum s ohledem na všechny ostatní předávací ceremonie. Ohleduplnost jsme očekávali i od sesterských organizací z našeho odvětví," komentovali pořadatelé SAG a dodali, že jsou extrémně zklamaní.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY