"Inaugurace" od Zrní nese poselství o zodpovědnosti mocipánů

11.03.2021 14:23 - Hana Bukáčková | foto: Zrní

Zrní se opět trefili do černého a dokazují, jak je jejich tvorba nadčasová. "Inaugurace" je druhým ze série tří singlů, které vznikly při přípravě desky "Nebeský klid", nakonec se na ni ale nedostaly. V únoru vyšel "Sladkej výlet", v dubnu trilogii uzavře skladba "Milimetr".

Text "Inaugurace" se opírá o vyprávění kladenského bezdomovce, kterému se přezdívá Arab. "V minulosti jsme se spolu mnohokrát zastavovali. Často schizofrenně nadával, když šel po ulici sám, a mně pak popisoval pochody svý mrakůplný mysli. Tehdy mi zrovna v hlavě běžela tahle písnička, úplně čerstvě vymyšlená, ještě beze slov, pozdravili jsme se a on mi začal vyprávět o úpadku společnosti a že si my Češi nezasloužíme korunu a bude nám po staletích odebrána. Chvíli jsme si povídali, rozloučili se, já jdu po ulici a mám husí kůži. Vidim výjev, jak do toho samplu poddaných vejde vznešená obřadní atmosféra s textem o korunovaci krále. Detail, jak zářivá koruna usedá na hlavu novýho krále, kterýmu náleží. Cejtim tu velkou důvěru, která je do něj vkládána, ale pokud se jí zpronevěří, bude mu koruna odebraná, jako ve vizi přítele Araba," shrnuje motiv songu jeho autor a frontman skupiny Jan Unger.

"Každá tvoje lež tě doběhne… tisíce věří, že je nezklameš, jsi král. Pětistý den je země pod mrakem, ukaž nám směr a my tě poslechnem," zpívá se ve skladbě. Taky vám to něco připomíná? Že by současnou situaci, karanténu, která nenabízí světlo na konci tunelu, zatímco si někteří jedinci dokazují sílu moci a vládnutí? Hlavním poselstvím písně je právě zodpovědnost za svěřenou moc. S tou ale naši mecenáši manipulují, jak se jim to hodí do krámu.

"Inaugurace" tak bohužel přináší pravdivý a zároveň velmi smutný podtext, který je aktuálnější než kdy dřív. Doufám, že ty u moci dožene špatné svědomí ("... ale jestli tvoje úmysly jsou nečistý, pamatuj, že budem šeptat ve snech tvých") a že nebudou mít klidného spaní.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY