Desmod - Naše chyby jsou přesným zrcadlem společnosti

02.06.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Desmod se na Slovensku mohou považovat za docela úspěšnou a populární skupinu. V Česku už je to s vrtkavou slávou horší. Jednou se zde pokoušeli prosadit, ale pokus jaksi nevyšel. S deskou "Derylov svet" by se mohlo začít blýskat na lepší časy. Více v našem rozhovoru.
Desmod
© Desmod
Další ze slovenských rockových nadějí, která se doma těší velké popularitě, jsou nitranští Desmod. Pročež se kapelu vydavatelská firma pokouší prosadit i v České republice. Hrají už nějaký ten pátek, na základě poslechu jejich poslední desky "Derylov svet" bychom je mohli označit za slovenské Linkin Park; to kvůli chytlavým melodiím, silné hudební podpoře DJe, proskakujícím riffům a vcelku zajímavému hlasu zpěváka Kulyho. Byl to právě on, kdo odpovídal na otázky, jež musely elektronickou cestou překonat vzdálenost několika stovek kilometrů.

Deska "Derylov svet" měla poněkud pohnutý vznik. Povězte, co se v době příprav stalo?

Je to možná až příliš dlouhá historie, ale pokusím se to zkrátit. Donahrávali jsme třetí album a dali si na dva dny pauzu před finálním mixem. V té době dva technici ze studia při ukládání nějakého projektu do paměti počítače nenávratně "uvěznili" naši nahrávku v harddisku. Proto jsme se obratem museli pustit do nahrávání nové, tentokrát už čtvrté desky. Díkybohu. A to je "Derylov svet".

Vaše deska je velice kritická vůči dnešní společnosti. Zkuste shrnout pro lidi, kteří vaší hudbu neznají, co vám na světě vadí nejvíc.

Mně nejvíc vadí moje chyby, které jsou přesným zrcadlem toho, co se kolem nás děje a v jakém světě žijeme. Pachtím se za penězi, protože chci, aby moje rodina žila alespoň trochu na úrovni. Svými zlými rozhodnutími, možná nevědomky, ubližuji svému okolí. Je toho opravdu moc...

Vy jste ale také vystoupili na politickém mítinku. To znamená, že se považujete za politickou skupinu?

Tahle otázka mě pobavila. Vážně.

Proč? Hráli jste sice údajně pouze pro peníze, i tak to ovšem lze chápat jako jednoznačnou podporu politické strany.

Určitě jsou to dvě roviny pohledu. Pro některé politické skupiny bychom nikdy nezahráli za sebevětší peníze. Asi tak.

Dobrá, opusťme pole politiky. Co naopak na tomto světě milujete, co byste nikdy nekritizovali?

Myslím, že hudbu jako celek. Nikdy bych nekritizoval jiné hudebníky. Vím, jaká za tím stojí dřina, a i když se mi jejich výsledek nelíbí, samotné výkony bych se neodvážil kritizovat. To nechám recenzentům.

Desmod
© Desmod
Pocházíte spolu s několika dalšími populárními skupinami z Nitry, nezačíná se na Slovensku mluvit o "nitranské škole"? V Česku je třeba bující scéna v Pardubicích apod.

I tahle otázka mě pobavila. Nemyslím si, že se hovoří o nějaké "nitranské škole". Na druhé straně je pravda, že Nitra je momentálně v kurzu. Myslím, že před dvěma týdny byla v OK Chart, což je jedna z nejsledovanějších rádiových hitparád, mezi prvními pěti hned trojice kapel z Nitry - my, Gladiator a Horkýže Slíže. A také tam byl český Kryštof.

Vida, zdá se, že čeští a slovenští posluchači mají podobný vkus. Určitě mezi nimi ovšem panuje i mnoho rozdílů.

Myslím, že čeští fanoušci jsou víc rockově naladění. Samozřejmě hodně záleží na tom, jak známá je ona skupina. Pochopitelně, že na Slovensku, kde lidé znají naše texty, je atmosféra na koncertech jiná. Na druhou stranu je zajímavé pozorovat lidi, kteří nás vidí a slyší napoprvé. V Čechách máte dobré posluchače. Myslím.

A kdy se opět pokusíte "prosadit" v ČR? Minule to prý kvůli manažerovi nějak nevyšlo.

Na tuto otázku neumím zatím odpovědět. Hodně záleží na našem vydavatelství, na médiích apod. Jde o fungování celého systému kolem skupiny, který nás má uvést do nového prostředí. Také hodně záleží na manažerovi, který to prostředí musí dokonale znát. Když to všechno vyjde, my do Čech přijedeme rádi zakoncertovat. Zatím je naplánován jeden koncert na Moravě na konci května a také jsme byli osloveni pořadateli festivalu Noc plná hvězd.

Jak jste sám řekl, k úspěchu je třeba dokonalého zázemí. S tím souvisí také obal desky, o kterém se dnes s oblibou říká, že rozhoduje o prodejnosti. "Derylov svet" má ovšem nepříliš povedený a nápaditý booklet.

To už jsou takové slovenské souvislosti. Jde o to, že v Čechách neznáte klip k našemu prvnímu singlu "To nie je možné". Ten je celý animovaný, doplněný živým videem a staršími klipy. Tím chci říct, že při tvorbě obalu jsme chtěli, aby korespondoval s tím klipem.

Nejbližším určením vaší hudby by zřejmě byl tzv. nu-metal. Liší se ovšem hodně dnešní výraz Desmod od toho původního?

I na poslední desce je několik písní, na které lidé reagují slovy: áááá, Desmod! Přesto jsme se snažili oživit náš klasický styl o nové zvuky. Za těmi stojí a je za ně odpovědný náš nový člen kapely DJ Frenkie.

Jak jste na tom s internetem?

Fajn. Posuďte sami. Naše stránky jsou www.desmod.sk.

Znáte MusicServer.cz?

Velmi dobře.

Děkuji za rozhovor.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY