shop.musicserver.cz
Mezi ploty, areál Psychiatrické nemocnice Bohnice, Praha, 26.-27.5.2018

Mezi ploty byla k nalezení jistota, smích i neokoukaná jména

Vydáno: 28.05.2018 21:52 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Marie Strnadová

Další ročník tradičního festivalu Mezi ploty, který jako každý rok vsázel na více i méně známá jména české a slovenské hudební scény, se i tentokrát odehrál v areálu Psychiatrické léčebny Bohnice. Mezi vystupujícími tak byl například Tomáš Klus, Vojta Dyk, Mucha nebo vtipná show Na stojáka.

Live: Mezi ploty

místo: areál Psychiatrické léčebny Bohnice, Praha
datum: 26. - 27. května 2018
vystoupili: Tomáš Klus, Mucha, Mydy Rabycad, Pokáč, Michal Pavlíček a Načeva, N.O.H.A., No Name, Horkýže Slíže a další
Fotogalerie

N.O.H.A., Mezi ploty, areál Psychiatrické nemocnice Bohnice, Praha, 26.-27.5.2018
© Marie Strnadová
Letos bude report z festivalu Mezi ploty o něco kratší, pracovní povinnosti na druhém konci republiky a podezřelá taška na nádraží v Kolíně, která zastavila všechny vlaky, totiž způsobily, že když pisatel vstoupil v sobotu odpoledne do areálu, N.O.H.A. už se pomalu loučila se svým největším hitem "Tu Cafe". Nestihnout tak hlavně Pokáče a Mydy Rabycad sice vážně zamrzelo, na druhou stranu ale bylo vidět, že spousta věcí zůstala při starém.

Mezi ploty se nemění. Nebo jinak - mění se minimálně. Pokud jste na nich byli loni, předloni nebo třeba před pěti lety, déjà vu se neubráníte. Nejen že na hlavní scéně budete chodit vesměs kolem stále stejných kapel, ale dokonce už i u stánků budete narážet na ty samé tváře prodavačů, u kterých jste si už dříve kupovali ledacos - od pochutin všemožných druhů a krajin přes náramky, deskovky, keramiku až třeba po ponožky.

Pokáč, Mezi ploty, areál Psychiatrické nemocnice Bohnice, Praha, 26.-27.5.2018
© Marie Strnadová
Sázka na jistotu a cílení na rodiny s dětmi a psy, jemuž pomáhá i nemožnost zakoupit si na festivalu jakýkoliv alkohol, pořadatelům ale evidentně vychází. A jistě nejen díky velmi slunečnému počasí tak bylo oba dny v areálu plno. Dokonce tak plno, až to zejména kolem hlavního pódia bylo občas i dost nepříjemné. Areál psychiatrické léčebny je sice obrovský, návštěvnický komfort už je na tom ale hůř a vážně by stálo za to popřemýšlet, zda by při podobné návštěvnosti neměla u vstupu už dávno viset cedulka "Vyprodáno".

Největší kritiku si ale zaslouží doprava na festival a z něj. U akce, která se koná už od roku 1992, byste možná čekali, že takové věci bude mít dávno vyřešené, bohužel se ale rok co rok opakují totálně nacpané autobusy, které jak děti, tak i starší návštěvníky ohrožují na zdraví. Můžete sice alibisticky namítnout, že co je za branou festivalu, už přece není problém pořadatelů, pokud ale organizátoři chtějí působit jako profesionálové, je třeba s tím něco dělat. Vždyť to není zase takový problém a řada jejich konkurence to dávno bere jako samozřejmost.

Mydy Rabycad, Mezi ploty, areál Psychiatrické nemocnice Bohnice, Praha, 26.-27.5.2018
© Marie Strnadová
Ještě jedna věc se ale nezměnila. A to, že to nejzajímavější se často odehrává na menších scénách. A tak zatímco z hlavního pódia vyhrával Xindl X, na alternativní stagei Honza Křížek vzpomínal na Walk Choc Ice a Radima Hladíka. Není to tak dávno, co mu vyšla sólová deska, a pokud jste jej v posledních letech vnímali primárně jako poklidný hlas legendárního Blue Effectu, muselo být překvapením, jak živelně a rockově svůj set vystavěl. Expresivita a exponovaný výraz sice trošku ublížily hitu "Sluneční hrob", u nějž se Křížkovi těžko přepínalo do rozjímavé nálady, když ale v úvodu zavzpomínal, jak jako malý kluk vzhlížel k Radimu Hladíkovi, zatímco pod pódiem zároveň jeden malý chlapec vzhlížel naopak k němu, dostala ta píseň nečekaně emotivní a symbolický rozměr. Koloběh života je zkrátka nezastavitelný.

O chvíli později se na hlavním pódiu opět výborně rozdováděl Tomáš Klus, a i když s sebou tentokrát neměl dceru Josefínu, která si pro sebe před pár týdny tak krásně ukradla pódium na Majálesu v Letňanech, bylo skvělé vidět, že si ty koncerty byly podobné snad jen setlistem ("Do nebe", "Nina", "Marie", "A pak", "Napojen", znáte to…). I při tak krátké mezeře mezi dvěma vystoupeními totiž písničkář znovu dokázal, že na rozdíl od téměř všech ostatních jeho promluvy a vtípky mezi i uvnitř písní nejsou naučené fráze, ale zcela spontánní popisy situací, diváků, atmosféry a tak vůbec. Kouzlo improvizace prostě trojnásobný otec zvládá jako málokdo, a ať už vracel poztrácené děti, dělal si srandu z Okamury a Babiše nebo střílel nápadníky své dcery, nedalo se se jeho vydařeným vtipům nepoddat.

Slza, Mezi ploty, areál Psychiatrické nemocnice Bohnice, Praha, 26.-27.5.2018
© Marie Strnadová
A jak byl Tomáš Klus dobrý, tak tak byla Slza špatná. Dobrá, objektivně je třeba uznat, že Hogy skutečně zpíval naživo a kapela kolem něj hrála spolehlivě (aby také ne, když ji celou tvořila bývalá sestava doprovodné skupiny Xindla X). Horší je to s osobními antipatiemi vůči jejich tvorbě jako takové. Muzika, v níž se čeština przní nesmyslnými a přeslazenými obraty, u nichž si musíte lámat hlavu nad tím, kde je v tom pseudo filozofickém blábolu nějaká myšlenka, a dumat nad tím, jestli se více opakuje jedna věta z refrénu, nebo kolovrátková muzika, na niž je ten text napasován... Něco takového prostě nelze mít rád.

Jistě, je to produkt, který je zaměřen primárně na malé děti (byť ho bohužel z rádií musí poslouchat i dospělí), i ty by ale mohly jít za lepším. Třeba na dalšího stálého účastníka festivalu, dětskou skupinu Pískomil se vrací. U nich ty děti alespoň pochopí, že se zpívá tady o zmrzlině, tady o angličácích a támhle třeba o moři. Muset ale dcerce nebo synkovi vysvětlovat, co je to "Celibát" nebo "Holomráz"... No, chudák rodič.

Michal Pavlíček & Monika Načeva, Mezi ploty, areál Psychiatrické nemocnice Bohnice, Praha, 26.-27.5.2018
© Marie Strnadová
Zatímco na hlavní scéně si žezlo předávali Sto zvířat, PSH, Horkýže Slíže a No Name, přičemž ti poslední do svého docela sympatického standardu zahrnuli i fotku se slepeckým psem pro charitu, o pár set metrů dál svým suchým, cynickým humorem bavil diváky Michal Němec a jeho Jablkoň. Ty o půl hodiny později vystřídal Michal Pavlíček s Načevou, kteří do diváků lačnících po náročnější muzice dávali takovou porci tíhy a hořkých textů, až bylo potřeba to trochu odlehčit stand-up comedy Komediograf o kousek vedle. Výkon ústředního komika byl ale bohužel tristní. Vulgární, repetitivní a zoufale nevtipné číslo o nakupování v supermarketu patřilo k tomu nejhoršímu, co se na těchto prknech za posledních pár let urodilo.

Úlevu pak přinesla Mucha, který svým přisprostlým, ale alespoň vtipným a slovními hříčkami obohaceným femini-punkem dokázala zcela zaplnit prostor u alternativní scény, a nepřímo si tak pro příště řekla o přesun na hlavní pódium.

Vojtěch Dyk & B-Side band, Mezi ploty, areál Psychiatrické nemocnice Bohnice, Praha, 26.-27.5.2018
© Marie Strnadová
Trošku jiný typ humoru předvedl divadelní soubor Ještě chvilku, u něhož sice nebylo tak úplně jasné, o čem vlastně vypráví, ale jelikož jeho členy z většiny tvořili vozíčkáři, bylo zřejmé, že ten primární příběh je úplně o něčem jiném. Také si za to snad jako jediní vysloužili povstání z dek a dojemný potlesk.

K maximu pak zábavu přivedla trojice komiků Peter "Nasty" Cerha, Adéla Elbel a Petr Vydra, kteří pod hlavičkou Na stojáka předvedli ukázková čísla, která byla tak zábavná, že musel jít i Vojta Dyk s B-Side Bandem stranou. A možná je to tak i dobře. Vidět ho, jak se trápí s "Grace Kelly" od Miky a většinu falzetů si dává níž, to nebylo tak úplně finále, jak má být. Ale ok - ostatní covery, ať už to byl Justin Timberlake, Queen nebo Duffy, fungovaly a i díky hostování Michala Žáčka a zapojení maňáskového divadla se nakonec jednalo o zábavnou kabaretně-hudební show, která jako headliner nedělního večera neudělala festivalu ostudu.

Mezi ploty tak za sebou mají další ročník. Hovořit ale o tom, co překvapilo a co zklamalo, nemá valný význam. Festival si už pár let drží svůj standard, a pokud si na něm návštěvník umí najít to, co je mu blízké, může se na něm docela dobře bavit. Jen tak ještě dořešit tu MHD, aby se z blázince jezdilo s úsměvem až domů.

NÁZORY
  • Nechápu proč tady šíříte lež o Slze. Kdyby ... (Tereza, 29.05.2018 18:21) Reagovat

    Nechápu proč tady šíříte lež o Slze. Kdyby jste aspoň věděli že tam zpívá Petr a ne Hoggy. Hoggy žádnou kapelu nemá! Slza má spoustu fanoušků. A když nechápete texty písniček, tak nic radši nepište.
    Trošku se nad těmi texty zamyslete. Podle mě Slzu neznáte a hned o ní píšete kecy.

  • Souhlasím s Terezou, nechápu jak někdo může n... (Lucie, 29.05.2018 20:18) Reagovat

    Souhlasím s Terezou, nechápu jak někdo může něco takového napsat o Slze. Asi ten, kdo moc rozumu nepobral.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kultovní album Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka "Rány" vychází v remasterované verzi na vinylu i CD (16.04.2024 16:55)
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- Video: Abstraktním klipem "Studený štart" lákají No Name na brzy startující turné (21.03.2024 14:26)
- Video: No Name zvou klipem "Ak nejde o všetko" na jarní turné (08.03.2024 08:14)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Naživo: Tomáš Klus v Divadle Kalich spíše mluvil, než zpíval (22.12.2023 17:22)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Video: Vojtěch Dyk v písni "Táto" řeší smrt a rodinná pouta. A chystá koncert v O2 areně (24.11.2023 12:07)
- Načeva a Zdivočelí koně vystoupí v Kasárnách Karlín s novými písněmi z připravovaného alba "Jdem temným dnem" (22.11.2023 16:23)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu