Před Bosworth netřeba unikat

19.03.2003 05:00 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Zoufalý únik ("Desparate Getaway"), tak zní v překladu jméno debutové desky rockové skupiny Bosworth, která v prostoru vymezeném pouhými dvaceti sedmi minutami předvádí dobře poslouchatelný mix grunge a s ním spřízněných kytarových žánrů.

Bosworth - Desparate Getaway

Skladby: Insider, Drowning (When She Decides To Leave), Weak, Why Should I Care, Die For, She Would Sell My Tears Out, Soon, Dead Eyez
Celkový čas: 26:05
Historie pražské rockové skupiny Bosworth se táhne až do konce osmdesátých let, kdy se na živohošťské pláži potkali dvě spřízněné duše - mladí kytaristé Guy Gatbois a L'Biepp. Jelikož si padli navzájem do noty, slovo dalo slovo a vzniklo hudební těleso, které v průběhu dalších let vykrystalizovalo mnoha personálními změnami do dnešní podoby, jíž tvoří Guy Gatbois (zpěv a kytara), Werner (bicí), Rodriguez (kytara) a Maurice Guttoneau (basa). V poslední době se ustálil i zvuk kapely, který má v současnosti nejblíže k post-grungeové generaci.

Album "Desperate Getaway" je prvním regulérním výliskem Bosworth, jemuž předcházelo pět demosnímků. Dnešní (promo?) podobu desky by na jaře měla nahradit verze rozšířená o druhý videoklip (teď je k dispozici pouze film k písni "Die For") a provedená v digi-packu. Tolik alespoň prozradil Guy Gatbois, když jsme připravovali rozhovor (zde). Hudební složka ovšem zůstane zachována, tudíž ji můžeme směle zhodnotit již nyní.

Předně je třeba říct to, čeho si je vědoma sama kapela. A to, že Bosworth nejsou žádní inovátoři, experimentálně smýšlející hudebníci, originalitou překypující umělci. Nic z toho. Do posluchačů hučí osvědčenou salvu grunge míchaného z trochou punku, drobánkem HC, britpopovými náznaky, případně kytarovými dozvuky nu-metalu. Co tedy skupinu šlechtí, je solidní obeznámení se z rozličnými tvrdě-rockovými žánry, které dokáže nenásilně poskládat, aby výsledek nepůsobil ani příliš agresivně ani zbytečně měkce. Ostatně ty, kteří znají Bosworth z kompilace "Beat Infusion", mohu ujistit, že kapela takhle dávno nezní (jak mě potvrdil i Guy).

Přejdeme-li k neduhům, jimiž "Desperate Getaway" trpí, budeme muset zmínit hlavně jistou stereotypnost. Ačkoliv se Bosworth snaží komponovat písně nejen tvrdé, ale též melodické, stále jako by většině skladeb chybělo trochu více charismatu či popové vstřícnosti. Navíc nepříliš přesvědčivý Gatboisův vokál strhává jinak vcelku zajímavé (byť klasicky vystavěné) aranže o jeden stupínek níž.

Tedy! "Desperate Getaway" určitě nebude Bosworth dělat ostudu, spíše naopak. Je to solidní, nadprůměrná kytarová deska, která ale trpí hned několika nepřehlédnutelnými hrubkami. Jejich vycizelování by do budoucna mohlo kapelu kolem Guye Gatboise posunout mezi tradiční soubory české rockové klubové scény.

CD k recenzi poskytla skupina Bosworth.

Album: Bosworth - Desperate Getaway
Hodnoceni: 6/10
Celkový čas: 26:05
Skladby: Insider, Drowning (When She Decides To Leave), Weak, Why Should I Care, Die For, She Would Sell My Tears Out, Soon, Dead Eyez


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY