Sedmdesátiny Zuzany Michnové slaví Supraphon vydáním reedice debutu Marsyas

08.04.2019 15:53 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Každý měsíc zapátrá Supraphon ve svých přebohatých archivech a z nich opráší některé z výjimečných alb, která tvoří domácí hudební historii. Po Jiřím Schelingerovi (a před chystaným Olympicem) je aktuálně na řadě jubilantka Zuzana Michnová, která se skupinou Marsyas natočila debutové album v roce 1978. Kromě základní trojice, již kromě Michnové tvořili i Oskar Petr a Petr Kalandra, se na něm podílela tehdejší muzikantská elita Pavel Fořt, Michael Kocáb, Ondřej Soukup, Emil Viklický a další.

Marsyas - Marsyas
© facebook interpreta
"My jsme milovali barevné trojhlasy, sahající od folku až k jazzu. Pilovali jsme je u Zuzany v obýváku, občas i u Petra ve Vokovicích na dvorku. Na začátku jsem studoval obor zpěv u Jaroslava Gleicha na nynější konzervatoři Jaroslava Ježka. S Marsyas jsme hráli každý měsíc v nabité Malostranské besedě, přes dvůr školy, kde konzervatoř působila. Náš vícehlasý vokál nebyla občas Petrova parketa, tvořil v něm ale nezastupitelnou barvu a napjatý bluesový feeling, kytarou dotvářel a harmonikou potvrzoval tu svobodnou myšlenku, tak cizí tehdejší době. Zuzana zněla přesvědčivě a precizně, její brilantní jasný hlas byl osou našeho projevu," říká v bookletu CD Oskar Petr.

Aktuální reedice je vylepšená o nový remastering ze studia Sono, s grafikou obalu si vyhráli Karel Haloun a Luděk Kubík (3. dílna). V rozevíracím balení LP a CD digipacku nechybějí písňové texty, spousta fotografií, původní i nový sleeve note, dobové recenze, postřehy muzikantů a samozřejmě černobílé dokumentární fotografie. Album ve formátech CD, LP i Hi-Res lze zakoupit zde.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY