Ztraceni v novém ránu

18.02.2003 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Název "A New Morning" (Nové ráno) měl předznamenávat nové období v existenci britské kapely Suede. Jestli je deska opravdu pozitivním začátkem lepších dnů Bretta Andersona and Co., se můžete dozvědět v naší recenzi.
7/10

Suede - A New Morning

Skladby: Positivity, Obsessions, Lonely Girls, Lost In TV, Beautiful Loser, Streetlife, Astrogirl, Untitled, Morning, One Hit To The Body, When The Rain Falls, You Belong To Me
Celkový čas: 56:23
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Tytam jsou časy, kdy Suede byli titulováni nejlepší britskou kapelou či poněkud méně nabubřele největší nadějí ostrovní kytarové scény. Po druhém (a jak se ukazuje zároveň i vrcholném) albu "Dog Man Star" od skupiny odešel na sólovou dráhu kytarista a skladatel Bernard Butler (nedávno toho v médiích překvapivě trpce litoval) a i když následující desky "Coming Up" a "Head Music" byly docela kvalitní, není to úplně ono. Když Brett Anderson začal stále hlouběji propadat drogám, zdálo se, že se Suede je definitivní konec. Ovšem po nevšedních peripetiích se na podzim loňského roku podařilo kapele po třech letech vydat pátou studiovou kolekci (nepočítáme-li dvojcédéčkovou kompilaci singlových béček "Sci-fi Lullabies") s optimistickým názvem "A New Morning".

Deska měla původně vyjít mnohem dříve, ale Suede nespokojeně vyhodili natočený materiál a jali se nahrávat znova. Ostatně nyní si můžeme poslechnout část nepoužitých písniček na webu kapely, klíčem k otevření je právě recenzované CD. Hovoří se, že celé nahrávání stálo milión liber, což se mi ani nechce věřit. Další zkouškou osudu byl nucený odchod klávesáka Neila Codlinga ze zdravotních důvodů. Těsně před nahrávacími frekvencemi jej nahradil Alex Lee.

Ne že by "A New Morning" bylo v něčem razantně nové nebo objevné. Při poslechu si Suede nelze splést, některé písně velmi připomenou minulost, např. "Beautiful Loser" okatě odkazuje na "Metal Mickey" z eponymního debutu, ale malá změna tu je. Skladby jsou písničkovější, Anderson zpívá civilněji (nechtěl jsem přímo použít obrat "méně afektovaně") a Suede trochu ubrali dekadence. Za velký klad alba považuji velmi pěkné průzračné aranže písní. Asi záměrně má "A New Morning" vzbuzovat spíše libé a vyrovnané pocity než nějakou drásavost, neklid a rozervanost, kteréžto ovšem byly nejpřitažlivějšími znaky kapely v jejich počátcích. Při ústřední skladbě "Positivity" si říkám, aby tenhle kladný postoj k životu Andersonovi po všem trápení vydržel, ale co to udělá s tvorbou Suede?

Jako doušku uveďme, že "A New Morning" kritici ve svých recenzích nerozsápali, ale prodej byl žalostný a zdůrazněme, že je to škoda. Pokud mne paměť neklame, deska se chvíli potácela ve třetí desítce britské albové hitparády a po necelém půlroce od vydání bychom ji v první stovce nejprodávanějších desek hledali marně. Budoucnost Suede zdá se mi tak velmi nepředvídatelná.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY