Satyricon jsou na novince solidní, jen trochu šetří dechem

05.01.2018 16:30 - Jiří V. Matýsek | foto: facebook interpreta

Satyricon už dávno nejsou onen ortodoxní black metal, který pomáhali kdysi kovat. Kovově chladná černota však v základu jejich osobitého black rocku (nebo jak to kýho čerta nezvat) stále dříme. "Deep Calleth Upon Deep" v nastoleném trendu pokračuje a v diskografii Seveřanů se určitě neztratí.
7/10

Satyricon - Deep Calleth Upon Deep

Skladby: Midnight Serpent, Blood Cracks Open the Ground, To Your Brethren In the Dark, Deep Calleth Upon Deep, The Ghost of Rome, Dissonant, Black Wings and Withering Gloom, Burial Rite
Vydáno: 22.9.2017
Celkový čas: 43:35
Vydavatel: Mystic Production

Satyr a Frost svoji hudbu opět postavili na blackově přímém tahu na branku. Albu dominují repetitivní riffy spíše ve středních tempech, na ně se balí jednoduché, ale funkční melodie a hlavně hutná atmosféra. Atmosféra, která je zároveň seversky chladná a zároveň v sobě má teplo vyprávění dávných legend. Temnota i světlo, život i smrt - přesně v duchu jednoduchého černobílého přebalu.

"Deep Calleth Upon Deep" zdobí jednotná vznešená nálada, která je nasycená atmosférou dávnověku. Přesto však albu poněkud schází vícero jakýchsi háčků (v podstatě jen singlová titulní skladba a "To Your Brethren In The Dark" jako celek a také poněkud překvapivě použitý saxofon v "Dissonant"), které by dokázaly posluchače skutečně strhnout. Oproti předchozímu eponymnímu zářezu do diskografie Seveřanů je to možná trochu krok stranou. Nechtěl bych tvrdit, že by Satyricon snad došla inspirace - na to je "Deep Calleth Upon Deep" stále příliš dobrým kusem hudby. Možná je to spíše jakési šetření dechu před dalším hudebním vzedmutím. Prostor a potenciál tady na to rozhodně jsou.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY