Vojtaano umí být na debutu "The Beast Of Vojtaano" vtipný i laciný

08.12.2017 11:20 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Debut Vojtěcha Záveského "The Beast Of Vojtaano" vznikl po několika letech živého hraní, během kterých na něj litoměřický rodák postupně seskládával materiál. Toho nakonec bylo tolik, že deska vyšla netradičně ve formě dvojalba - na jednom disku najdeme Vojtaanovu folkovou tvář, na druhém rapovou.
6/10

Vojtaano - The Beast Of Vojtaano

Skladby: 123, Gangstafolk, Tramvaje, Hipík, Chyby, Rumáky, Nemilosrdný ráno, Realita, Babyboom, Léto; CD2: Kapitán, Alternativní kavalír, Lavina, Stůj, Honza Macek, Je toho moc, Jako herec, Haluze, Budulínek vs. Galantní Jelen, Se poválej
Vydáno: 22.09.2017
Celkový čas: 61:16
Vydavatel: Warner Music

Vojtaano, jak si zpěvák, herec a stand-up komik Vojtěch Záveský říká, ve své tvorbě sází především na drsnější humor na hraně recese. Jeho texty jsou prošpikované vulgarismy a tématy točícími se okolo chlastu a ženských. Vojtaano rozhodně nemíří mezi folkové intelektuály hrající si s krásami českého jazyka, cílí spíš směrem k undergroundovému podhoubí.

Záveského styl by se dal připodobnit ke srážce Xaviera Baumaxy, Xindla X a letmo i Jiřího Schmitzera, který patří k jeho přiznaným inspiračním zdrojům. Z každého z nich si vzal tu a tam nějaký prvek, ve výsledku má ale zpěvák poměrně osobitý projev, který rozhodně bude budit kontroverze. Rapperův slovník je skutečně přímý a nebojí se používat lacině vyznívající obraty jako "jmenuju se Honza Macek a mám půlmetrovej klacek", "nemilosrdný ráno, v hlavě nasráno", "utrácet lováky za rumáky" a ještě bychom mohli chvilku pokračovat. Pravdou ale je, že chtě nechtě se při poslechu textů čas od času přistihnete s přiblblým úsměvem na tváři. Zpěvákův styl je sice neotesaný, ale vinit ho z nějaké násilné snahy hrát na efekt není na místě. Vojtaano prostě takový je, se vší tou zábavností a pokleslým rýmováním. A takový "Budulínek vs. Galantní Jelen" už tak trochu zlidověl a i to se cení.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY