Rozvodem inspirovaný comeback "Hopeless Romantic" Michelle Branch je intimním pop-rockem

30.04.2017 11:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Ač to zní vůči umělcům krutě, nejlepší počiny většinou přicházejí po některé smutné události v jejich životě. Americká písničkářka Michelle Branch po rozvodu se svým manželem Teddym Landauem složila nový materiál pro svou třetí desku "Hopeless Romantic" po čtrnácti letech. A inspirovaný je právě nešťastnou láskou.
7/10

Michelle Branch - Hopeless Romantic

Skladby: Best You Ever, Youre Good, Fault Line, Heartbreak Now, Hopeless Romantic, Living A Lie, Knock Yourself Out, Temporary Feeling, Carry Me Home, Not A Love Song, Last Night, Bad Side, Shadow, City
Vydáno: 7.4.2017
Celkový čas: 52:26
Vydavatel: Universal
Americká zpěvačka a herečka Michelle Branch strávila v manželství s baskytaristou Teddym Landauem devět let. V roce 2014 se od sebe odloučili a rok poté rozvedli. Právě tyto negativní zkušenosti přiměly Michelle nahrát nové album po neuvěřitelných čtrnácti letech od svého posledního počinu "Hotel Paper" z roku 2003. Tehdy bylo rodačce z Arizony pouhých dvacet let a měla na kontě druhou desku. Úspěšnější ovšem byl debut "The Spirit Room" z roku 2000, který kritici tehdy přijali velmi kladně a kromě samotného vokálu vyzdvihli i sympatickou směs popového a rockového písničkářství.

Druhé album se obdobných ovací nedočkalo a možná právě nepříliš vřelé přijetí způsobilo, že sólovou kariéru na dlouhou dobu zmrazila. To ovšem neznamená, že by na hudbu zanevřela úplně. V roce 2002 nazpívala na Santanovo album "Shaman" vokály ke skladbě "The Game Of Love", která nakonec získala ocenění Grammy v kategorii "Best Pop Collaboration With Vocals". Nominaci na Grammy má také za singl "Leave The Pieces", který nahrála v roce 2006 společně s Jessicou Harp pod názvem The Wreckers. Country ovlivněné dívčí duo i přes úspěch dlouho nevydrželo a po třech letech a vydaném debutu "Stand Still, Look Pretty" to holky zabalily.

Od té doby Michelle skládala do šuplíku, aby v roce 2017 svou sólovou kariéru znovu resuscitovala s třetím počinem "Hopeless Romantic". Hudebně se na něm od svých počátků příliš nevzdálila. Stále jde o milý pop-rock s důrazem na zpěvné refrény i emotivní texty. Novinka je ale oproti předchozí tvorbě zamyšlenější a pochopitelně i vyspělejší. "Hopeless Romantic" působí intimněji a sevřeněji a pro samotnou autorku jde zřejmě o velmi osobní výpověď. V mnohých textech naráží na svou osobu a své pohledy na svět, zejména pak na vztahy.

Novinku také zdobí jižanský zvuk, který nahrávce dodali producenti Patrick Carney (The Black Keys) a Gus Seyffert. Branch se kromě nich obklopila i dalšími oceňovanými hudebníky, kteří jí pomohli složit nový materiál. Jedním kusem přispělo třeba bratrské duo Atlas Genius, popový zpěvák Bleu či úspěšná producentka Jennifer Decilveo (Cody Simpson, B.o.B, Machine Gun Kelly).

Za vrcholné momenty lze považovat psychedelickou pecku "You're Good" s retro-rockovým základem, titulní "Hopeless Romantic" se snovou atmosférou připomínající Lanu Del Rey a energickou "Carry Me Home", která svou naivní lehkostí baví podobně jako tvorba Taylor Swift. I přes různé odbočky má však její současný rukopis nejblíže k tvorbě Alanis Morissette a to i přes dominantní aranže syntezátorů.

Michelle Branch si své místo na pop-rockové scéně novinkou "Hopeless Romantic" vybojuje. Vokálně je to stále zajímavá zpěvačka, která složila svůj zřejmě nejsilnější materiál. Comeback se vydařil a snad na další desku budeme čekat přece jen kratší dobu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY