Švédské duo Johnossi na albu "Blood Jungle" kombinuje to nejlepší z rockového mainstremu

06.03.2017 00:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Máte rádi epičnost Imagine Dragons, jednoduchou genialitu Royal Blood a muzikálnost Kongos? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Švédské duo Johnossi nahrálo svou pátou desku "Blood Jungle" a nejen, že na ní kombinuje to nejlepší z výše uvedených kapel, ale navíc se mu hodně povedla.
8/10

Johnossi - Blood Jungle

Skladby: Blood, Air Is Free, Hands, Freeman, Weak Spots, On A Roll, Tall Dark Man, Hey Kiddo, War Rain, Got Your Gun
Vydáno: 17.2.2017
Celkový čas: 37:57
Vydavatel: Universal
Historie dua Johnossi započala v roce 2004, kdy si je po čtyřech odehraných koncertech během pěti měsíců vyhlídl regionální label a podepsal s nadějnou skupinou smlouvu. Debut na sebe nenechal dlouho čekat a dva roky poté vyšlo eponymní album, ze kterého pochází i jedna z nejúspěšnějších písní kapely "Execution Song", použitá například v oceňovaném německém filmu "Náš vůdce" či počítačové hře "NHL 09". Duo John Engelbert (zpěv, kytara) a Oskar "Ossi" Bonde (bicí) poté vydalo další tři slušné desky. Ta pátá v pořadí vyšla v únoru, jmenuje se "Blood Jungle" a je nejen vrcholným momentem Johnossi, ale jedním z velkých překvapení letošního roku.

Novinka "Blood Jungle" v sobě snoubí indierockovou jednoduchost spolu s hitovostí velkých rockových mainstreamových interpretů. Hudebně mají nejblíže ke zmíněným jihoafrickým Kongos, ke kterým je váže velmi obdobná snaha pro melodičnost a rytmičnost v posluchačsky vděčném rockovém kabátu. Kořeny formace jsou ovšem v bluesrockovém podhoubí ve stylu The Black Keys, The White Stripes či Royal Blood. Předností Johnossi je i charismatický zpěv Engelberta, kterému pomáhá s backvokály a sbory jeho kolega za bicími.

Hned úvodní pecka "Blood" odhalí vše, co je na Johnossi tak poutavé a oslňující. Zdánlivě triviální skladba má ohromný skladatelský potenciál a naznačuje, s jakou lehkostí umí duo napsat hitovou píseň. Ostatně, dokládá to i další skladba v pořadí, výborná "Air Is Free", s arénovým refrénem, za který by se nemuseli stydět ani Imagine Dragons, The Kooks nebo Bastille.

S textovou stránkou si Švédové rovněž dali záležet. Písně mají politicky a společensky motivované texty, ve kterých kritizují válku ("War Rain") či policejní brutalitu ("Hands"). Svou hudbu bere duo vážně. Není divu. Novinka je jejich nejvyspělejším počinem, který by jim mohl otevřít vrátka k větší popularitě za hranicemi rodné země. Ostatně podobný názor sdílí i Green Day, kteří si je vybrali jako předkapelu v roce 2010, a The Hives, kteří si je zase přizvali na své japonské turné. A jsme toho názoru, že i čeští fanoušci by měli objevit kouzlo téhle působivé a hudebně nápadité formace, jejíž nejnovější kolekce nemá slabého místa.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY