Zemřela legenda českého folklóru Jarmila Šuláková

12.02.2017 13:40 - Milan Menčík | foto: Ondřej Dúbravčík / lumix.cz

Ve věku 87 let zemřela v sobotu legenda českého folklóru Jarmila Šuláková. Zprávu zveřejnila na svém Facebooku kapela Fleret, se kterou Šuláková dlouhá léta spolupracovala. Vystoupili spolu například i na metalovém festivalu Masters Of Rock, jak dokládá video pod článkem.

Málokdo se tak jako ona staral o popularizaci lidového folklóru. Právě zpěv a muzika ji provázely celým životem. Díky svému nářečí, vystupování a spontánnosti měla spoustu přátel. Mezi ně patřili i lidé, kteří neměli na prvním místě v hudebních žánrech lidovky, ale měli stejně otevřené srdce jako ona.

Šuláková dokázala z několika lidovek udělat hity. Tím prvním se stala skladba "Okolo Súče", následovaly "Beskyde, Beskyde" či "Nasela si žitečka". Vyučená švadlena nejprve šila v kožešnictví, ale to pro ni nebylo to pravé ořechové. V roce 1948 začala zpívat s valašskou lidovou muzikou Vsacan a zde si také našla svého manžela, houslistu Ludvíka Schmidta.

Zpívala se slavnými lidovými tělesy, Kyčerou či BROLNem, stala se národní umělkyní a měla hned několik televizních a rozhlasových pořadů. Během toho pětatřicet let prodávala ve Vsetíně gramofonové desky a zde přicházela do styku i s hudbou jiných žánrů. Měla ráda i jazz, folk či vážnou hudbu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY