Maella na debutovém EP "It Is Coming" přináší svěží pop

19.10.2016 10:00 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Zdá se, že se u nás blýská na lepší časy, alespoň co se týká nástupu nové generace zpěvaček. Jednou z nich je i pražská písničkářka, která si říká Maella. Kromě toho, že si ji na svůj debut pozval talentovaný Thom Artway, jí vyšlo i povedené debutové EP "It Is Coming".
7/10

Maella - It Is Coming

Skladby: It Is Coming, Murderous Hands, Empty Words, Nobody Inside, Sometimes
Vydáno: 03.06.2016
Celkový čas: 13:50
Vydavatel: Tranzistor
Maella je na tuzemské scéně opravdovým mládětem. Ačkoliv se hudbě věnuje dle svých slov od malička, veřejnost ji mohla slyšet teprve od minulého roku, kdy na YouTube zveřejňovala svá hudební díla. Netrvalo dlouho a již letos jí vyšlo debutové minialbum, které je plně autorské, zpívané pouze v angličtině a nabízí velmi sofistikovaný pop.

Maella studovala pouze na anglických školách a na její jazykové obratnosti je to znát. Jen těžko ji rozlišíte od anglických rodaček. I díky tomu je její projev na desce oproti mnohým jejím kolegyním více uvěřitelný. Plusové body jsou i za ryze autorské skladby. Žádný líbivý cover, kterým by se snažila vetřít do přízně posluchačů, ale pětice poměrně vyrovnaných osobních zpovědí.

Už na letošním debutovém albu Thoma Artwaye "Hedgehog" zaujala duetem "Conformity", kde představila svůj citlivý, ale silný vokál. V celé své kráse ho ale ukazuje až na vlastním debutu. Na něm nalezneme vesměs klidné popové balady, místy přesahující do amerického folku ("Empty Words" či "Sometimes"). Tahle poloha také zpěvačce nejvíce sluší, zejména pak ve vypjatějších momentech. Nemalou zásluhu na solidním zvuku mají i doprovodní hudebníci, složení z vesměs protřelých jmen, od pianisty Michaela Nejteka až po baskytaristu Martina Drahoňovského. Líbivé jsou i smyčcové aranže kvarteta Gabriely Vermelho.

Na debut je "It Is Coming" velmi dospělá a silná nahrávka. Pět skladeb přináší nikterak originální, zato ale velmi příjemný inteligentní pop, kterého je na naší scéně stále nedostatek. EP nemá žádný pomyslný vrchol ani jednoznačný hit, byť se k němu skladba "Sometimes" blíží nejvíce. Nahrávce ale skladatelská vyrovnanost prospěla a alespoň zpěvačce přináší slušný odrazový můstek. Teď jen na něj úspěšně navázat plnohodnotným albem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY