Index rock'n'roll na sto procent, to budou Yak v Praze

07.10.2016 12:37 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Na strahovskou sedmičku 12. října dorazí čerstvý závan z ostrovů v podobě londýnských Yak, jejichž hvězda podle všeho v krátkém horizontu zněkolikanásobí svojí velikost. O koncertech bezprostředního formátu, jako bude ten pražský, se jejím fanouškům bude moci jenom zdát. Vlastně už teď je koncert v útulném prostoru Klubu 007 snem, protože skupina se co nevidět objeví například po boku The Last Shadow Puppets.

Trojice se dala dohromady teprve před dvěma lety, od té doby si jde nekompromisně za svým snem a dostala se na radar nejen domácích médií. Letos horcí kandidáti v kategorii Best New Artist na NME Awards debutovali albem "Alas Salvation", kterým navázali na dvě našlápnutá EP a zažehli garážový oheň ve stylu The Stooges. Výbušně špinavou energii nenechali uzamčenou pouze na svých nahrávkách a poctivě se otrkávají na turné, s nímž urazili už kolem stovky zastávek. A rozhodně není náhodou, že si mladíky, kteří nejen vizáží jako by vypadli ze sedmdesátých let, vzali pod křídla taková esa jako Jack White (The White Stripes, The Dead Weather), kultovní label Fat Possum nebo producent Steve Mackey (Pulp).

Yak ztělesňují kytarovou klasiku, kterou s chutí i talentem interpretují jako by právě byly její zlaté časy. Nejsou to žádné slečinky, mají vyhlášenou koncertní pověst a nechybí jim ani charisma. Co víc si od klubového koncertu přát? Možná ještě šikovnou předkapelu. Tou budou tentokrát domácí Acid Row.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY