Zemřel producent a baskytarista skupiny Pulp Steve Mackey

02.03.2023 18:06 - Ondřej Kocáb | foto: Jess Kohl

Ve čtvrtek 2. března v ranních hodinách zemřel hudebník Steve Mackey, známý především jako baskytarista legendární britské formace Pulp. Informaci potvrdila prostřednictvím sociálních sítí jeho žena Katie Grand. Přesný důvod úmrtí neuvedla. Mackeymu bylo 56 let.

"Po třech měsících v nemocnici, kdy bojoval vší silou a odhodláním, jsme se rozloučili s mým skvělým, krásným manželem Stevem Mackeym. Steve dnes zemřel, je to ztráta, která mne, jeho syna Marleyho, rodiče Kath a Paula, sestru Michelle a mnoho přátel zarmoutila. Steve byl ten nejtalentovanější muž, jakého jsem kdy poznala, výjimečný hudebník, producent, fotograf a filmař," stojí ve smutném příspěvku na instagramu.

Podobně se vyjádřili i zbývající členové Pulp: "Náš milovaný kamarád a baskytarista Steve Mackey dnes ráno odešel. V myšlenkách jsme s jeho rodinou a blízkými. Doufáme, že se s tebou zase jednou setkáme."

Mackeyho hudební dráha je spjatá především právě s touto britskou pop-rockovou kapelou, ještě předtím však hrál ve skupině Trolley Dog Shag. K Pulp se přidal v roce 1989, první album, které s nimi natočil, bylo "Separations". Následovala deska "His’n’Hers" z roku 1994 a o rok později nejslavnější nahrávka "Different Class" s hity "Disco 2000" a "Common People", která partu kolem Jarvise Cockera posunula mezi elitu tehdejšího britpopu.

V roce 2001 se formace rozpadla, Mackey se s ostatními sešel pak během reunionu o dekádu později. Součástí nedávno oznámených koncertů pro letošní rok však už být neměl. S Jarvisem Cockerem se potkal ještě jednou - spolu s Jonnym Greenwoodem a Philem Selwayem z Radiohead vytvořili ve filmu "Harry Potter a Ohnivý pohár" fiktivní uskupení The Weird Sisters.

Věnoval se také produkční a skladatelské práci, spolupracoval například s Marianne Faithfull, M.I.A., Florence And The Machine, The Horrors, The Kills a jeho jméno stojí také u "Everything Now" od Arcade Fire.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY