Meat Loaf na "Braver Than We Are" citelně zestárl

16.09.2016 18:05 - Ondřej Hricko | foto: Sony Music

Před dvěma měsíci přišla nepříjemná zpráva o zdravotním stavu rockového matadora, který vystupuje více než čtyřicet let pod uměleckým jménem Meat Loaf. Novinka "Braver Than We Are" je tak vzhledem ke zdraví a věku zpěváka dost možná poslední tečkou jeho dlouhé diskografie.
5/10

Meat Loaf - Braver Than We Are

Skladby: Who Needs The Young, Going All The Way, Speaking In Tongues, Loving You Is A Dirty Job, Souvenirs, Only When I Feel, More, Godz, Skull of Your Country, Train of Love
Vydáno: 9.9.2016
Celkový čas: 55:21
Vydavatel: Universal
Jmenuje se Michael Lee Aday, ale nikdo mu od jeho útlého mládí neřekne jinak než Meat Loaf. Tento nepřehlédnutelný americký zpěvák proslul svou objemnou postavou, silným hlasem a ohromnou energií, kterou vkládá nejen do studiových počinů, ale především do živých vystoupeních. Nejslavnějším hudebním dílem je jeho albová trilogie "Bat Out Of Hell", která zaznamenala ohromný komerční úspěch. Zejména její první dvě části patří k tomu nejlepšímu, co pomp-rock, jehož je Meat Loaf neoficiálním zakladatelem, nabídl.

V červnu ovšem obletěla svět zpráva, že Meat Loaf zkolaboval přímo během koncertu v kanadském Edmontonu během jednoho ze svých největších hitů "I’d Do Anything for Love (But I Won’t Do That)". Zpěvák pak byl rovnou odvezen do nemocnice, kde ho lékaři stabilizovali. Podobný scénář ale není v případě osmašedesátiletého rockera novinkou. Zkolaboval na pódiu již v letech 2003 a 2011. Sám pak nevyloučil, že by novinka "Braver Than We Are" mohla být jeho hudebním rozloučením.

Poslední počiny "Hang Cool Teddy Bear" (2010) a "Hell In A Handbasket" (2011) kritika zrovna nechválila a Meat Loaf se na nich hudebně hledal. Do karet mu také nehraje celkový úpadek zájmu o podobnou hudbu. Zrychlená doba a její posluchači jen těžko stráví dlouhé skladby, které má zpěvák tak v oblibě. Ani novinka žádnou revoluci nenabízí a Meat Loaf na ní předkládá vše, čím se během dlouhé kariéry proslavil. Nechybí nepostradatelné duety, teatrální aranže, epické skladby ani zmiňovaná dlouhá stopáž skladeb. Všechny písně mu napsal Jim Steinman, který s hudebníkem spolupracuje od jeho nejranějších let. Sám Meat Loaf si totiž během své kariéry napsal jen minimum skladeb.

Nová kolekce začíná lehce melancholickou písní s až pohádkovým úvodem "Who Needs The Young". Co ovšem zaskočí, je unavený Meat Loafův hlas, který postrádá tradiční říznost i epičnost. Ta se vytratila nejen v úvodní písni, ale i ve zbytku nahrávky. Věk tentokrát svou smutnou roli sehrál až příliš svědomitě. Kritizovat Meat Loafa za stáří by ale bylo hodně nefér. I přes ne vždy jistý projev má jeho hlas pořád působivou barvu. Také je znát, že Steinman uzpůsobil svůj skladatelský rukopis k současné zpěvákově formě. Skladby nenabízejí jinak časté změny temp a výlety do vokálních výšek. Ve vypjatějších momentech mu pomáhají hostující zpěvačky Karla DeVito, Ellen Foley, Cian Coey a Stacy Michelle. Jejich přínos je pro album zásadní.

Jeden potenciální hit se na jinak průměrné nahrávce přece jen najde. Je jím klasická jedenáctiminutová steinmenovka "Going All The Way" se všemi atributy jeho dosavadní spolupráce s Meat Loafem. Velice slušná je i tvrdší a říznější "Godz", která připomene zpěvákovu rockovější tvář. Zbytek kolekce je hudebně průměrný, navíc mu ubližuje slyšitelná Meat Loafova nejistota. Nikterak oslnivý výkon nepředvedl ani producent Paul Crook, který hraje v Meatově doprovodné kapele. Zvukově je nahrávka plochá a nevýrazná, chybí jí potřebná epičnost, která zpěvákovi sedí nejvíce.

I přes rozporuplnou kvalitu novinky zůstane Meat Loaf jedním z nejúspěšnějších a nejzajímavějších rockových hudebníků historie, a zda nahraje ještě nějaké nové album, není příliš podstatné. Netopýří trilogie zůstane zřejmě nepřekonaná. Jeho možná poslední počin "Braver Than We Are" proto jako milé obohacení jeho dlouhé diskografie ocení zejména nejvěrnější fanoušci.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY