Když je výdech lepší než nádech. Kanaďanům Thousand Foot Krutch se "Exhale" povedlo

18.07.2016 09:34 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Kanadská parta Thousand Foot Krutch z Peterboroughu funguje od roku 1995 a patří mezi nejvýraznější představitele takzvaného křesťanského rocku. Oproti klidnějšímu předchůdci "Oxygen: Inhale" znovu rozžehla kytary a nahrála hutnou hitovou desku "Inhale".
8/10

Thousand Foot Krutch - Exhale

Skladby: Running With Giants, Incomplete, Give Up The Ghost, A Different Kind Of Dynamite, The River, Push, Off The Rails, Adrenaline, Lifeline, Can't Stop This, Born Again, Honest
Vydáno: 17.6.2016
Celkový čas: 44:58
Vydavatel: The Fuel Music
Thousand Foot Krutch před dvěma lety překvapili klidnější nahrávkou "Oxygen: Inhale", která názvem slibovala další pokračování. Nadechnutí kanadské party nevyznělo špatně, nicméně mnohým fanouškům měkčí tvář skupiny přece jen nevyhovovala. Kapela, která vždy sázela na dynamický zvuk plný výrazných kytarových riffů a až stadiónových refrénů, naštěstí s novinkou opět mocně vydechla. Navíc s pěkně nabroušenými zuby.

Osmá řadovka v mnohém připomíná zásadní album "Welcome To The Masquerade" z roku 2009, díky němuž Thousand Foot Krutch znovu probudili do té doby spíš stagnující kariéru. Aktuální nahrávka zachytila skupinu v opravdu dobrém rozpoložení. Dvanáctka písní v žádném momentě nespadne pod autorský průměr a naopak nabízí mnoho prvotřídních rockových pecek přesně v duchu dosavadní tvorby kanadského tria.

Prvním vrcholem je hned úvodní skladba "Running With Giants" s masivním nástupem hutných kytarových riffů frontmana a jediného původního člena kapely Trevora McNevana. Ten opět svým vokálem sice nijak neexceluje, odvádí pro něj ale obvyklý standard. Na skutečnosti, že hudba Thousand Foot Krutch nikdy nestála na nikterak osobitém projevu vokalisty, si ostatně fanoušci po letech zvykli.

Po textové stránce se žádného překvapení nedočkáme. McNevan si ve většině skladeb přichystal lehkou agitku o významnosti Boha a vztahu člověka k němu. Nejzajímavější text nabízí výborná skladba "Give Up The Ghost" s rezonujícími kytarami a hymnickým refrénem. Pojednává o unaveném člověku, který celý život kráčí po cestě spolu se strachem z duchů. I tady je opěrným bodem téma víry v Boha, nicméně obratně zakomponované do příběhu.

Teprve spolu s písněmi "A Different Kind Of Dynamite" a "The River" přichází na řadu nejvýraznější hity alba, spolu s explodujícími refrény a drtící rytmikou dua Joel Bruyere / Steve Augustine. Naopak mírným zklamáním je svižná "Push", která až příliš připomíná cokoliv z "Meteory" slavnějších Linkin Park. Vrcholnou éru nu-metalu pak připomenou i výborné kusy "Can't Stop This" a "Adrenaline". Obě ve svém závěru jinak vesměs konzistentní album sympaticky oživují.

Producentem se stejně jako na minulé desce stal Aaron Sprinkle, který s kapelou spolupracoval na ještě dalších třech studiovkách, mimo jiné i na již zmiňované "Welcome To The Masquerade". Je vidět, že spolupráce funguje a zkušený Sprinkle, který produkoval např. desky kapel Anberlin či Hawk Nelson, umí z tria dostat jen to nejlepší.

Thousand Foot Krutch jsou typickými zástupci kanadské rockové, potažmo hardrockové scény a patří mezi stabilní pilíře, které se sice žánrově příliš neohýbají, ale představují pro své fanoušky kvalitativní jistotu. Novinkou "Exhale" navíc standard své tvorby přesáhli a natočili jeden ze svých lepších počinů. Českými fanoušky zatím nepříliš objevená kapela má tak další šanci prorazit i u nás v srdci Evropy.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY