Slyšeno v předstihu: The Prodigy - The Day Is My Enemy

22.03.2015 17:30 - Markéta Bínová | foto: Paul Dugdale

Nové album legendárních The Prodigy sice vyjde až 30. března, díky laskavosti jejich vydavatelství jsme novinku "The Day Is My Enemy" však už měli možnost slyšet. Na definitivní recenzi si sice musíte počkat až do konce března, první postřehy pro vás ale máme už nyní.
Pokud je začnete poslouchat s tím, zda jejich hudba léty nezešedivěla a zda je budete stále považovat za ikony raveu, kterému jste kdysi v devadesátých letech mohli podlehnout, zapomeňte. The Prodigy vás agresivními breakbeaty brzy rozsekají na kousíčky, abyste zapomněli všechno to, co bylo.

The Day Is My Enemy
© facebook interpreta
V lednovém rozhovoru pro The Guardian sami přiznali, že vytváření nového breakbeatového dítka rozhodně nebylo o vzájemných objetích a pusinkách. Takovou fázi mají nedávno se znovunavrátivší The Prodigy už za sebou, takže je deska útočnější. Je to celkově brutálnější poslech. Přímé ataky bicích a chvějivé frekvence vyvažují stále ještě přítomné euforické melodie, nechybí i ten starý syrově industriální zvuk jejich starých desek.

"The Day Is My Enemy" je v pořadí šesté studiové album těchto Britů, vydané po šesti letech od "Invaders Must Die" . Oproti předchozí studiovce a spolupráci s několika hosty se nyní na nahrávání sešli, až na výjimky, opět jen tři - Liam Howlett (skladatel, klávesy), Keith Flint (zpěvák, tanečník) a Maxim (MC, zpěvák).

Trojice ani na novince neztratila svůj rukopis, který uslyšíte jak v beatech, tak ve zvolených syntezátorových vibrujících frekvencích, harmoniích a v neposlední řadě i vokálech, kterých je, zdá se, na desce mnohem více než na té předchozí. Již vyšlý singl "Nasty", který se hned po uveřejněném audiu "The Day Is My Enemy" jako první dočkal videoklipu, je svým kalibrem přemostěním mezi předchozí tvorbou a nábojem aktuální nahrávky. Videoverzi má i "Wild Frontier", kde nám opět běhají zvířátka v nelítostném boji s lidmi, v divočině, kde byste si měli hlídat záda, jak napovídá zpívaný text. "Ibiza", která je v pořadí jako čtvrtá, je tempově shodná, ale je mnohem ostřejší a dravější sledem kytarového rifu a pulzujících syntetických akcentů.

Na zajímavosti přidají prvky jako arabský mizmar v "Rebel Radio" a ještě výrazněji v "Medicine", zvonivější zvuky, siréna nebo zkreslený hlas zpěvačky v "Rythm Bomb". Dosti povedená věc je "Invisible Sun". Za povšimnutí stojí jak pro svou jasně táhnoucí se melodicky stavěnou harmonii, tak i pro svou tempovou odlišnost. Oproti ostatním nadupaným beatům je Neviditelné slunce v podstatě ploužák... Tak trochu zasněná je i "Beyond The Deathray", kde neuslyšíte jediný beat. Kdo rád vysoké BPM, bude se mu pravděpodobně líbit "Roadbox".

Turné začínají The Prodigy od první poloviny dubna, Česká republika v plánu zatím není. Album vyjde 30. března a obsahuje těchto čtrnáct skladeb: The Day Is My Enemy, Nasty, Rebel Radio, Ibiza (feat. Sleaford Mods), Destroy, Wild Frontier, Rok-Weiler, Beyond The Deathray, Rhythm Bomb (feat. Flux Pavilion), Roadblox, Get Your Fight On, Medicine, Invisible Sun, Wall Of Death.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY