shop.musicserver.cz
Makrorecenze "Invaders Must Die" The Prodigy

Makrorecenze "Invaders Must Die" The Prodigy

Vydáno: 06.04.2009 05:00 v sekci Makrorecenze - Redakce | foto: facebook interpreta

Jeden z nejdůležitějších hudebních symbolů devadesátých let se připomněl novou deskou. A jelikož "Invaders Must Die" stojí na rozdíl od prvního nedevadesátkového počinu The Prodigy alespoň trochu za pozornost, rozhodli jsme se mu věnovat naši další makrorecenzi.

The Prodigy - Invaders Must Die
© facebook interpreta
Po dlouhých dvanácti letech natočili The Prodigy desku, za kterou se nemusí úplně stydět. Postrádá sice hity, které v devadesátých letech přiblížily "The Fat Of The Land" či "Music For The Jilted Generation" a potažmo i celou elektronickou scénu zájmu mainstreamové veřejnosti, ale není to na prapor na půl žerdi. Může tedy vlát dál. Brouzdání po vlastní minulosti, které vás spíše strhne, než naštve, beaty, kterým snadno podlehnete, ale žádná revoluce. Jen poctivá deska bez ostudy. U Lukáše Bendy z toho byla v hlavní recenzi slušná osmička, pětice účastníků naší makrorecenze už ale trojici Liam Howlett - Keith Flint - Maxim Reality vystavila účet na ne až tak slavných šedesát procent.


Tomáš Bláha - Ohlédnutí za léty devadesátými (7/10)
Vztah k interpretovi: Nejsem zrovna jejich fanoušek, ale MFTJG a TFOTL mě tenkrát fakt dostaly.

Asi nemá moc cenu se bavit o minulosti týhle kapely. Buď to už každej zná, nebo se o tom v souvislosti s novou deskou všude píše. Jejich zasádnost pro devadesátý léta je neoddiskutovatelná. Současnou formu The Prodigy by asi nejlépe vystihl svým pořadem Karel Čáslavský "Hledání ztraceného času". Ale vlastně - "The Prodigy se chtějí jen bavit". Bejt i po skoro dvaceti letech existence stále inovativní je výplod ze škatulky "nadpřirozené". Stejně tak jako schopnost odejít ve správný čas. The Prodigy jsou na novince opět nasraní, ale znáte to, pes, který štěká, nekouše. A jejich nová deska je takový velký pes, který za plotem štěká jako zjednanej, ale když už k němu dojdete, nechá se pohladit. I přes všechnu vlezlost a chtíč bejt "nadupanej", deska na mejdanu funguje dobře. Baví mě titulní skladba a "Take Me To The Hospital", "Colours" mi až trapně připomíná Klaxons, "Stand Up" zase Primal Scream. Lehkej nadprůměr.

Karolína Pánková - Hlučné a zábavné (7/10)
Vztah k interpretovi: "Smack My Bitch Up" je moje dětství.

Breakbeat, dance punk, šílenství. Staromódní a hlučné, ale setsakramentsky zábavné. Album "Ivaders Must Die" se dá nazvat mnoha jmény. Jedno k nim ale nepatří - vážné, seriózní. Ne. Rychlé, jednoduché, přímé, něco, u čeho necháte převládnout tělo nad myslí a necháte to vtáhnout vás do sebe. Pohltit vás a vrátit vás do devadesátých let, do doby před Britney Spears, do doby, kdy rádiím vládly chlapecké kapely, klubům divoké grungeové bandy a tanečnímu podsvětí song "Smack My Bitch Up". Krok zpátky? Možná. Klasika? To spíš. Britské trio vydalo novou desku pod křídly labelu "Take Me To The Hospital" ("Vezmi mě do nemocnice"). Po několikerém poslechnutí se vám může zdát, že výlet do nemocnice by nemusel být tak úplně od věci. A to v dobrém, nebo ve špatném? Kdo ví. Poslechněte si desku a nechte se unést. Nemyslet na nic a nechat se pohltit hudbou. Jednou, dvakrát, třeba třikrát. Zůstali jste sedět na židli?

Tomáš Parkan - Znovu ve formě, ale něco tomu chybí. Že by víc metalu? (7/10)
Vztah k interpretovi: Byly doby, kdy jsem hudbu Prodigy moc nechápal, ale ty jsou pryč. "The Fat Of The Land" je jedna ze zásadních desek.

The Prodigy
© Archiv
Spojením metalu a hardcore s elektronikou a raveovými prvky uhranuli před lety Prodigy nejen mě, ale i zbytek světa. Podle prvních ukázek to vypadalo, že se trojice k tomuto stylu vrací i na novince a u spousty písniček jako "Run With The Wolves" nebo u titulní to samozřejmě platí. Beaty jsou přiměřeně tvrdé a je slyšet, že ačkoli skupina míří zpět k tomu, co ji tak proslavilo, nechce do mrtě vykrádat sama sebe. V tu chvíli jsem spokojený a "Invaders Must Die" je opět výborně zpracovaným crossoverem, který tu chyběl. Jenže pak přijdou momenty, u nichž si říkám, že by mohly být ještě o stupínek, někdy i o dva tvrdší. Jako by Howlett a spol. místy ztráceli koule. Pokud se mi na "Invaders Must Die" něco opravdu nelíbí, pak to jsou ty fragmenty, kde se dostane na pouťovou elektroniku osmdesátých let a doslova mě irituje ženský, ještě ke všemu dancefloorový vokál ve "Warrior's Dance". Ten mi k The Prodigy vůbec nesedí. Místo toho bych radši poslouchal "vyřvaný hlas" Keitha Flinta. Tyhle drobnosti ale nic nemění na faktu, že se Prodigy vrátili k tomu, co umí nejlíp. A že jsou sakra zase ve formě.

Karel Veselý - Jen o málo více než potrava pro nostalgiky (6/10)
Vztah k interpretovi: Jedna ze zásadních kapel mého dospívání.

Vzpomínáte na dobu, kdy Prodigy dělali vzrušující hudbu? Já bohužel ano, a proto jsem se u jejich novinky hodně trápil. Není to sice takový průser jako "AONO", ale mluvit o návratu do formy je značně přehnané. Liam Howlett by rád novými tracky evokoval slavné časy druhé vlny rave a zároveň by chtěl dělat energické "big-beatové" bouráky, které zboří kluby i žebříčky. V případě prvním z něho vypadne něco tak otřesného jako titulní skladba, která zní spíše jako nechtěná parodie, v druhém udělá tracky jako "Pirranha" nebo "Colours", které připomínají Pendulum (ano, je to urážka). Chvála bohu za "Omen", "Take Me To Hospital" nebo "Thunder", které naznačují, že Howlett ještě úplně neztratil soudnost. "IMD" je jen o něco málo víc než potrava pro nostalgiky, kteří se odmítají probudit. Kdo má zájem a chce si poslechnout pořádné rave-retro, ať zkusí třeba "Where Were You In 92" od producenta Zombyho. Poslední desku Prodigy strčí do levé zadní kapsy. I když, přiznávám, nebylo to zase tak těžké.

Ondřej Michal - Trucovité gesto dýchavičných dědků (3/10)
Vztah k interpretovi: U "Music For The Jilted Generation" to byla láska, pak už spíš nenávist.

Pět let trvalo než si parta kolem Liama Howletta namasírovala povadlé sebevědomí po propadáku "Always Outnumbered, Never Outgunned". Teď jsou naši zlí hoši zpátky a moc rádi by nám všem nakopali zadky. Otázkou je, zdali na to vůbec ještě mají. Vystačí si se stále stejnými výrazovými prostředky a vypelichanou bu bu image? Problém je totiž v tom, že za dobu jejich odmlky se stala spousta věcí. Prodigy by stále chtěli být punk a ještě víc rave. Ovšem jsou tady kapely, vedle kterých vypadají jako zatrpklí dědkové zarytě razící svoji pravdu. "Invaders Must Die" je pak jen pouhým trucovitým gestem, kterým se parta pohaslých hvězd odmítá smířit s faktem, že ztratila kontakt s realitou. Doba je už zkrátka jinde a nedožene ji ani Dave Grohl za svojí bicí soupravou. Typická energičnost se v konečném důsledku mění v dýchavičné supění hodné snad jenom politování. Trochu smutný konec revolucionářů taneční scény minulé dekády.


Album: The Prodigy - Invaders Must Die
Průměrné hodnocení: 6,0/10
Celkový čas: 45:55
Skladby: Invaders Must Die, Omen, Thunder, Colours, Take Me To The Hospital, Warriors Dance, Run With The Wolves, Omen Reprise, World's On Fire, Piranha, Stand Up

NÁZORY
  • Warious Dance (Azeo, 06.04.2009 08:21) Reagovat

    "doslova mě irituje ženský, ještě ke všemu dancefloorový vokál ve "Warrior's Dance". Ten mi k The Prodigy vůbec nesedí"
    Autor asi neslyšel Music For The Jilted Generation, podobný hlas se tam objevuje několikrát. Warious Dance je jedna z nejpovedenějších skladeb na desce. Vyjmečně souhlasím s recenzí Lukáše Bendy 8/10


  • Warious Dance (jirina, 06.04.2009 09:06) Reagovat

    At uz ti to pripomina nektere skladby na starsim albu jak chce,ten vokal v tehle skladbe je opravdu strasny.kdyz uz chteli nejakou zpevacku na albu mit,mohli sahnout po necem "uslechtilejsim". Jako moderatorka v ESU by nemusela byt spatna

    • Re: Warious Dance (Caster, 06.04.2009 15:56) Reagovat

      Neni to vokal, ale sample:
      "The track's chorus is a sample of "Take Me Away" by Final Cut with True Faith."
      A myslim ze tam docela sedne :)

      • Re: Warious Dance (jirina, 07.04.2009 14:33) Reagovat

        nekdo ten sampl ale prvni nazpival.je jedno jaky je jeho puvod,zni kycovite tak jako tak

  • nou (cest, 06.04.2009 09:26) Reagovat

    je to tezky psat recenzi na tuhle desku, lidem se totiz vetsinou dost libi. nevadi jim ze je to vykradacka teh experience a sem tam vsech ostatnich alb, a ze tam neni nic novyho. lidi sou totiz hodne jako the prodigy samotni. chteji se bavit, a tezko jim to mi za zle. pro me osobne je nejsylnejsi misto Thunder, naopak invaders must die, warriors dance a world's on fire (ten predevsim) bych snad vickrat slyset nemusel. stari prodigy jsou furt lepsi, coz je konstatovani asi trochu zbytecne ale o to vic pravdive. radsi bych videl prodigy nekam se vyvijet nez jen spatne opakovat.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Před pěti lety zemřel Keith Flint. "Jsi pořád s námi," vzkazují The Prodigy (05.03.2024 13:32)
- Naživo: The Prodigy v Praze své umění rozmělnili, vzpomínka na Keitha Flinta mohla být emotivnější (08.12.2023 17:15)
- Fotogalerie: The Prodigy zase řádili v Praze (08.12.2023 09:57)
- Naživo: Finále Mad Cool Festivalu obstarali Red Hot Chili Peppers, mile překvapili The Rose, nemile naopak mizerná dvojice M.I.A. a Ava Max (27.08.2023 13:58)
- Na okraj: Festivalová revoluce je tady! Téma budoucnosti hudebních přehlídek bude znít - trávník? (01.08.2023 08:00)
- The Prodigy přijedou s armádou mravenců do Prahy (21.06.2023 12:31)
- The Prodigy vyrážejí na turné a natáčejí nové songy (17.06.2023 10:44)
- The Prodigy a Indira Paganotto jsou prvními oznámenými headlinery festivalu Sea Star 2023 (10.01.2023 14:58)
- The Prodigy chystají návrat na koncertní pódia (09.03.2022 13:33)
- The Prodigy vydají novou verzi klasiky "Breathe". Přizvali si k ní rappera RZA (17.06.2021 17:28)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu