Homepatikum mezi léky

20.06.2002 05:00 - Hynek Just | foto: facebook interpreta

Jméno Pat Methenyho bude jistě většina alespoň z doslechu znát, vždyť minimálně v Praze koncertoval tento mistr nejen akustické kytary již několikrát, naposledy letos v květnu. Zde je recenze jeho posledního alba "Speaking Of Now".
5/10

Pat Metheny Group - Speaking Of Now

Skladby: As It Is, Proof, Another Life, The Gathering Sky, You, On Her Way, A Place In The World, Afternoon, Wherever You Go
Celkový čas: 71:10
Snad každý, kdo se orientuje v libovolné sféře umění, se setkal s jevem, kdy se talent umělce pod tlakem okolí (tedy alespoň těch, kteří přes něj chtějí zbohatnout) rozptyluje a ničí. Platí to u spisovatelů, filmařů, malířů... muzikanty nevyjímaje. Spadá mezi ně i spousta těch, kteří nám jsou přesto sympatičtí a jejich roli v této spirále obchodu tolerujeme, neboť víme, že jsou chvíle, kdy se to, co na nich obdivujeme, neztrácí a funguje. Mezi takové patří i kytarový mág Pat Metheny.

Od roku 1975, kdy mu jako jednadvacetiletému mladíkovi vyšla první deska, chrlí v různých sestavách jedno album za druhým. I když to nejsou desky špatné a s mnohým, co u stejného majoru (zde Warner Music) vychází, stále nesrovnatelné, je na nich vidět i jistá dávka únavy a otupělosti (narozdíl od záznamů z živých vystoupení). Nebo alespoň na poslední z nich (kterou nahrál s pěticí muzikantů jako Pat Metheny Group) - "Speaking Of Now" je to patrné. Samozřejmě, že technicky je zahraná i nahraná bezvadně, kvality muzikantů také nikdo shazovat nechce. Jen se dá těžko vyvarovat dojmu, že výsledek je pouze řemeslně statně odvedenou rychlou prací. Nahrávka jakoby cosi postrádala. Skladbám schází výraznější tah, jejich stopáž (v průměru osm minut) je často zbytečně natahovaná, končí rozpačitě, v sólech i melodických linkách jsou omílány velmi standardní postupy, dohromady tvoří něco, co by se nejpřesněji dalo nazvat "kulisou bez osobnosti".To se vztahuje jak na písně čistě instrumentální (příkladné jsou "Proof", "The Gathering Sky"), tak na ty se zahrnutým zpěvem trumpetisty Guong Vu, které zas trpí podivnou artovní nasládlostí, podobnou, jakou známe například od Yes (za všechny "Another Life", "You", "On Her Way").

"Speaking Of Now" je příkladem profesionálně odvedené práce právem renomovaných řemeslníků, která neurazí, místy potěší, nijak výrazně však nezaujme. Je homeopatikem mezi léky - to "dobré" je v něm zastoupeno v téměř nerozpoznatelných částech, přesto je ale nalézt lze a s jistou měrou sebepřesvědčení může mít i blahodárné účinky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY