Metalisté nesouhlasí s obchodními postupy Taylor Swift. Složili proti ní protestsong

04.02.2015 15:15 - Simona Knotková | foto: facebook interpreta

Je to jen pár dní, co médii prošla zpráva o snaze Taylor Swift zaregistrovat si ochranné známky na několik frází z tracklistu "1989". Konkrétně by se obchodní krok měl týkat vět "This Sick Beat", "Party Like It's 1989", "Cause We Never Go Out Of Style", "Could Show You Incredible Things" a "Nice To Meet You, Where You Been?". Podnikavá Swift a její management si tak snaží pojistit fráze, které by v budoucnu chtěly použít na produkty merchandisingu.

Nutno podotknout, že některé z nich jsou běžně používané idiomy, které zpěvačka nevymyslela a používali je i interpreti před ní. Není proto divu, že tímto dalším krokem, kterým dokazuje, že kromě muzikantky je hlavně zkušenou obchodnicí, si proti sobě popudila množství odpůrců. Ti její jednání vidí jako útok na právo jedince svobodně se vyjadřovat. Hudební aktivista Ben Norton dokonce se svou metalovou kapelou Peculate složil jakýsi druh protestsongu, v němž stále opakuje inkriminované slovní spojení "This Sick Beat".

"Ochranné známky jsou přímým útokem na nejzákladnější a neopominutelná práva nás všech: naši svobodu projevu. Kapitalisté zprivatizovali už naši zemi, vodu a slova. Po jazyku pak přejdou na privatizování vzduchu. I když se ale zbohatlíci můžou snažit, nikdy skutečně nebudou vlastnit slova, která používáme, a jazyk, kterým mluvíme," řekl mimo jiné Norton o úmyslech za pozadím songu.

Jak se na celou aféru Swift a ochranné známky díváte vy?



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY