"Made In China" Mňágy a Žďorp překvapuje pouze místem svého nahrávání

16.12.2014 08:00 - Ondřej Hricko | foto: Mňága a Žďorp

Valmezská stálice Mňága a Žďorp předvedla vskutku obdivuhodný čin. Z trochu šíleného nápadu nahrát nové album v Lidově demokratické Číně pomocí příspěvků od fanoušků v hodnotě půl milionu korun se překvapivě stala skutečnost. Na svět se tak narodil malý zázrak s názvem "Made In China".
7/10

Mňága a Žďorp - Made In China

Skladby: Rodné lány, Zůstaň!, Perfektní cíl, Hledám svý stopy v rozšlapaným sněhu, Začátek a konec, Nepropustný zdi, Ulice vdov, Potkal jsem ve vlaku svou osudovou dívku, Čas běží hladce, Beznadějný případ, Být jen tak, Za teplých letních nocí
Vydáno: 3.11.2014
Celkový čas: 41:57
Vydavatel: Supraphon
V roce 1991 vyplula z Moravy nenápadná nahrávka "Made In Valmez" od skupiny s podivným názvem Mňága a Žďorp, která však v sobě třímala kouzelnou poetiku všednosti a zdravé lidskosti. Od té doby uplynulo mnoho let a Mňága znovu překvapuje, tentokrát však výrobkem z Číny. Nemusíte se však bát, žádný laciný šmejd s krátkou životností nečekejte. "Made In China" je totiž ryze typické dílko téhle zasloužilé party, které krom samotného příběhu o zrodu nahrávky ničím nepřekvapí.

Důkazy, že album skutečně vzniklo daleko za našimi hranicemi, jsou patrné snad jen z přebalu plném čínských znaků a ze sborů, které se objevují v písních "Rodné lány" a "Za teplých letních nocí". Žádný jiný faktor ovlivňující výsledek desky, který by byl pro posluchače nějak patrný, není. Berme tedy tento drobný výlet kapely za náklady svých fanoušků jako takový lehký neotřelý vtípek.

Posledním řadovým albem před vydáním této novinky byla deska "Takže dobrý" z roku 2010, která nabídla velmi silný materiál plný opravdu krásných písniček s typickým feelingem. Kapela však nehibernovala, ale stačila od té doby vydat jednu kompilaci nazvanou podle jediné nové písně "Výhledově" a dále také dvě tribute desky "Dáreček" a "Dáreček 2", kde se jejich hitů ujala skutečně velká škála tuzemských kapel od Tří sester přes Monkey Business až po MIDI LIDI. Všechny tyhle počiny byly spáchány pod záštitou pětadvaceti let existence kapely. "Made In China" je tedy takový krok do další éry. Jak dlouhé, to nikdo neví.

Album otevírá asi nejkrásnější píseň desky "Rodné lány", kterou trochu nepatřičně narušují právě výše uvedené sbory zpívané čínsky, které mi osobně do atmosféry skladby moc nepasovaly, ale spíš ji rušily. Po textové stránce je však tradičně mile melancholická a tak nějak mňágovsky posmutnělá. Ostatně i zbytek kolekce je na tom s atmosférou podobně a neliší se tak od minulých desek ani po této stránce.

Předchůdce novinky "Takže dobrý" mělo lepší schopnost zalézt rychleji pod kůži, z hlediska dlouhodobějšího poslechu však přisuzuji vítězství právě "Made In China". Skladby jako "Perfektní cíl", "Začátek a konec" či "Za teplých letních nocí" mají potenciál stát se kapelními trvalkami. Na desce pak nechybí ani svižnější punkovější věc, tentokrát prostřednictvím písně "Beznadějný případ".

Mňága a Žďorp nezklamala a "Made In China" je kromě historie svého vzniku naprosto typickou nahrávkou kapely. Ani kvalitou ani stylem nevybočuje ze zaběhnutého zvuku a drží si své osobité rysy. Velmi sympatické je, že žádná skladba z desky není vyloženě špatná, všechny mají co nabídnout, ať už vtipný, povedený text či typickou podmanivou hudební kulisu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY