Pop, který neodvál žádný čas

27.05.2002 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Zpěvačka Sandra se po pauze trvající sedm let vrací regulérní novinkou "The Wheel Of Time", kterou již minulý rok předznamenal singl "Forever". Sandra největší část své slávy zažila v osmdesátých letech, kdy vydávala hit za hitem, jak se jí podařil návrat, vám prozradí naše recenze.
6/10

Sandra - The Wheel Of Time

Skladby: Forgive Me, Footprints, Motivation, I Close My Eyes, Perfect Touch, Silent Running, Such A Shame, Now!, Free Love, Forever, The Wheel Of Time
Celkový čas: 44:55
Vydavatel: EMI Czech Republic
Sandra Cretu-Lauer, jejíž kariéra začala již v dětství (singlík "Andy Mein Freund" / 1976), se letos vrací na výsluní novinkou "The Wheel Of Time", kde zařadila i několik coververzí. Na počátku své kariéry zpívala ve skupině Arabesque, která slavila velké úspěchy nejenom v Německu, ale i v Japonsku. V roce 1984 se Sandra seznámila se svým pozdějším manželem Michaelem Cretu, který stojí za celou její kariérou jako producent a skladatel. První sólový singl "Japan Ist Weit" (alias německá verze hitu Alphaville "Big In Japan") vyšel v témže roce a paradoxně největší úspěchy slavil právě v Japonsku. Zásadní moment kariéry Sandry přišel v následujícím roce, kdy vyšel debut "Long Play" s hity "(I'll Never Be) Maria Magdalena" a "In The Heat Of The Night". V roce 1986 vychází druhá deska "Mirrors" s megahitem "Hi! Hi! Hi!". Rekapitulační album "Ten On One (The Singles Collection)" (1987) přineslo hit "Everlasting Love". O rok později vyšla fanoušky velmi oblíbená deska "Into A Secret Land" se stejnojmenným hitem. V roce 1989 Sandra malým koncertem navštívila Prahu. Po dvouleté pouze nachystala dlouhohrající opus "Paintings In Yellow" a mimo jiné i hit "Hiroshima". V tomto roce společně s Michaelem rozjeli projekt Enigma, kterému trochu tajemně Sandra poskytla svůj hlas. V roce 1992 tu bylo album "Close To Seven", které jako poslední čistě produkoval Michael Cretu. Ve stejném roce vychází "18 Greatest Hits". Rok 1995 přinesl posun k europopu jménem "Fading Shades". Ve vlně comebacků Sandra v roce 1999 přispěchala s dvojalbem "My Favourites", na kterém byly nové verze jejích největších hitů. Po mateřské dovolené a pauze trvající sedm let, je tu novinka "The Wheel Of Time", která měla vyjít již minulý podzim, vyšel však jen testovací singl "Forever". Novince cestu éterem razí singl "Such A Schame", předělávka hitu Talk Talk (1984).

Autorsky se na tomto počinu podílelo vícero lidí, sám Michael Cretu přispěl spíše producentsky ve spolupráci s Jensem Gadem. "The Wheel Of Time" oproti jiným nahrávkám Sandry sází spíše na pomalé skladby, dříve tomu bylo právě naopak. Dalším módním doplňkem je zkreslený vokál, který zní skoro ve všech písních. "The Wheel Of Time" sází na zručně udělané popové písně, je poznat, že Michael Cretu je ve studiu již ostřílený fachman, který dokáže vykouzlit pestré a přitom jednoduché melodie, které jsou líbivé a slušivé této době. Všech jedenáct položek novinky tvoří vyrovnaný celek, který se dobře poslouchá. Hit "Forever" předznamenal, že Sandře to i v poloze pomalých písní sluší a je to jeden z vrcholů desky. Mezi úplnými novinkami potencionální šanci na hit mají třeba "Footprints", popěvek "Now!" nebo balada "I Close My Eyes". Sandra vždy zpívala o lásce, ani tentokráte tomu není jinak.

V úvodu jsem zmínil, že na albu je hodně coververzí, některé jsou povedenější, některé ne. Vždy je těžké porovnat cover s originálem, když jej třeba máte moc a moc rádi. Traduje se, že originál je vždy lepší než jakákoliv coververze, ale existují světlé vyjímky. "Such A Shame" a "Motivation" (Inker & Hamilton / 1988) jsou ty méně povedené, překvapilo mě, že právě "Such A Shame" bylo vybráno pro singl, který by měl desku prodat. "Silent Running" (Mike & The Mechanics / 1986) je asi nejpovedenější úpravou, je o trošku rychlejší než originál, byla zde hlavně vyzdvihnuta linka kláves. "Free Love" je nedávný hit Depeche Mode, nezní to úplně špatně, byl zde i vypůjčen originální sampl a zkreslený vokál Sandry dává této coververzi zajímavý nádech.

Sandra na své novince "The Wheel Of Time" nepřekročila břehy popu, který provází její celou kariéru. Osmé místo v německé albové hitparádě není špatným startem, je poznat, že na ni fanouškové nezapomněli. Michael Cretu a kolektiv odvedli ve studiu velmi dobrou práci. Výsledek se tedy příjemně poslouchá, škoda jen, že je zde tolik převzatých věcí, když Michal Cretu & spol. mají čuch na napsání povedených melodií.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY