Začátkem září vyjde komplet mono vinylů The Beatles

26.08.2014 08:12 - Jaromír Koc | foto: Universal Music

Pokud patříte mezi fanoušky legendárních Brouků, připravte si peněženky. Od 5. září je totiž budete opravdu hodně potřebovat. Vyjde totiž nálož jejich vinylů, a to ve formátu mono.

Na speciálních 180-gramových vinylech se objeví remasterované verze studiových desek "Please Please Me", "With The Beatles", "A Hard Day's Night", "Beatles For Sale", "Help!", "Rubber Soul", "Revolver", "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", americká kompilace "Magical Mystery Tour", dvojalbum "The Beatles" a trojalbum "Mono Masters", tedy kolekce songů, které nikdy nevyšly na žádném z řadových alb. Každý ze zmiňovaných titulů bude k mání samostatně, pro ty, kteří je budou chtít mít pěkně pohromadě a mají rádi hezká balení, bude k dispozici i speciální box čítající čtrnáct desek, jenž doplní i nádherná, více než stostránková kniha a limitované tričko.

Zajímavý je především precizní způsob, jakým k remasterovaní výše uvedených desek došlo. Zatímco v roce 2009, tedy při posledním vydání na CD, se pracovalo s digitálními remastery, pro letošní vydání na vinylu se vycházelo z analogových masterů na páskách. Autentičnost celé práce navíc podtrhuje i fakt, že celý proces probíhal v londýnských Abbey Road, tedy na místě, kde The Beatles většinu svých desek natáčeli.

Celý projekt pojmenovaný The Beatles Get Back To Mono zastřešili i dva významní zvukoví mistři - Sean Magee a Steve Berkowitz, kteří za svou práci získali i prestižní ceny Grammy. Ti pro letošní master nevyužili žádné digitální technologie, které se dnes pro obdobné úkony používají, ale naopak proces probíhal stejně jako kdysi v 60. letech.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY