Mixle z pixly ven!

23.04.2002 05:00 - František Matějíček | foto: facebook interpreta

Remixová deska "Mixle v pixle!" skupiny OK Band je jakýmsi logickým pokračováním návratu táhle trojice na českou hudební scénu. A věřte nebo ne, kolekce obsahující osm z alba "Za škvírou" přemíchaných kousků nezní vůbec špatně. Více v naší dnešní recenzi.
7/10

OK Band - Mixle v pixle!

Skladby: Kapky měly dlouho chvíli (Bullerbyne remix) - Luboš Mikula (Bullerbyne), Tohle je jinej svět (Hooyer Remix) - Hooyer, Noc a den (la Nuit Et La Journée Selon Veneer Remix) - Veneer, Hodnej hoch (This Is Kevin Mix) - This Is Kevin, Čekání na sebe (Fairytale dream mix) - Karzi, Hollywood je Vatikán (Hollywood mix) - Carlos-De-Palo, Někdy jsem down (D.J. NEO minimal dub) - D.J. NEO, Tohle je jinej svět (Světomix) - Jan2
Celkový čas: 35:07
Vydavatel: EMI Czech Republic
Řada tvůrců remixů z desky skupiny OK Band nazvané "Mixle v pixle" se nedávno podílela také na hudební recyklaci alba vyškovské kapely Here. V případě osmi remixů písní z dílny Vladimíra Kočandrleho se však snaha o přepracování potkává se smyslem takové práce v téměř dokonalém souladu. Po relativně úspěšném comebacku trojice ve složení Marcela Březinová, Vladimír Kočandrle a Pavel Skala nazvaném prostě "Za škvírou" se remixové přepracování nahrávek ze jmenované desky nabízelo jaksi samo. Tvůrci jako Luboš Mikula (Bullerbyne), Hooyer, Veneer, Karzi, nebo DJ Neo dostali spoustu tvůrčí svobody (danou mimo jiné i tvárností přepracovávaného materiálu), kterou využili každý po svém, deska přitom tvoří poměrně kompaktní celek bez výrazně slabších míst.

Písně jsou nejen dobře vybrány, ale také poskládány za sebe, což jen dotváří dojem smysluplně odvedené práce. Kolekce není albem předělávek vyrobených podle vzoru komerčních remixů, ale vzhledem k hudbě, jakou OK Band produkuje, se dá hovořit o výrazném přínosu do povědomí o českých mistrech tohoto tvůrčího odvětví. Pojem remix získává v kontextu této desky poněkud nový rozměr, který nebylo možno v případě zmiňovaných Here tak jasně odpozorovat. Pěvecké vokály se objevují jenom tam, kde je jich třeba, nikde není žádný zvuk či efekt navíc, a i když občas určité části (jako intra) znějí trochu utahaně až zvláštně, vyzařuje z alba pohoda a celkový dojem tak trochu vyvolává skryté nálady let osmdesátých. Nejtypičtější ukázkou jsou remixy "Tohle je jinej svět" a "Noc a den". Zřejmě nejpozoruhodnější je ovšem v tomto směru remixové zpracování skladby "Hodnej hoch" od This Is Kevin. Skladba evokuje kromě výše popsaného také atmosféru doby a přitom využívá nejaktuálnějších hudebních postupů. Do nastoleného soundu zapadají trochu méně remixy "Čekání na sebe" od Karziho a "Hollywood je Vatikán" od Carlos-De-Palo, ovšem výsledný efekt aranží samotných reflektuje snad všechno, co se dá pojmem remix vyjádřit.

Velmi vydařené je i provedení písně "Někdy jsem down" v podání dnes již ostříleného DJe NEA. Jeho minimal dub dokáže využitím minimálních prostřeků dosáhnout maximálního efektu. Přitom všem se rozhodně nejedná o skladbu minimalistickou. Osmičku předělávek uzavírá další, již druhá verze nahrávky "Tohle je jinej svět", tentokrát v podání remixéra podepsaného jako Jan2. Ve výčtu jsme opomenuli úvodní "Kapky měly dlouhou chvíli" od Bullerbyne, ta ovšem nijak výrazně nevybočuje z nastoleného trendu.

Remixová kolekce "Mixle v pixle!" se dá poslouchat nejen v autě, ale docela klidně i někde v klubu těsně před půlnocí. Pakliže se má toto u nás dlouho trochu opomíjené hudební odvětví rozvíjet, pak rozhodně nebude na škodu, když se tak bude dít směrem naznačeným na tomhle albu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY