Paul McCartney žádá propuštění aktivistů Greenpeace. Napsal dopis Putinovi

15.11.2013 09:11 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Paul McCartney
© facebook.com/PaulMcCartney
Rusko plánuje těžit ropu v oblasti Arktidy a proti tomu začali protestovat členové mezinárodní ekologické organizace Greenpeace, za což je nekompromisní ruská vláda záhy odměnila. Od září jsou zadržováni ve vazebních věznicích Murmansk a Apatity za polárním kruhem.

Dle agentury R.I.A. Novosti byli všichni zadržení nejprve obviněni z pirátství, později jim byl trestný čin překvalifikován na výtržnictví, za který jim hrozí tresty v podstatně nižších sazbách. Ani to však nenechalo chladným legendárního zpěváka Paula McCartneyho, který 14. října odeslal dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. V něm žádá, aby se osmadvacet zadržených aktivistů a dva novináři mohli opět setkat se svými rodinami.

"Vladimire, miliony lidí v desítkách zemí by byly velmi vděčné, kdybyste zasáhl a ukončil tuto záležitost," napsal McCartney. Dále v listu píše, že protest Greenpeace byl poklidný a nebyl motivován protiruskými náladami. Na závěr neopomněl připsat část textu legendárního hitu The Beatles "Back In The U.S.S.R." "Been away so long I hardly knew the place, gee it's good to be back home (Byl jsem pryč tak dlouho, že to tady skoro nepoznávám, jo, je to skvělý být zpátky doma - pozn. red.). Mohl byste to splnit vězňům z Greenpeace?" doplnil.

Obvinění mají zůstat ve vazbě do 24. listopadu. Prozatím k nim mají přístup ruští i zahraniční advokáti. Rusko tak musí řešit další nepříjemný incident. Těsně před zahájením zimních olympijských her v Soči (7. února - pozn. red.) je pod stále větším světovým drobnohledem a po událostech kolem kapely Pussy Riot je tohle další nepříjemnost, kterou tato země musí urychleně řešit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY