Jamie Cullum je jazzpopový král

24.07.2013 05:36 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Jamie Cullum již podruhé vystoupil na Colours of Ostrava. Festival nemohl mít lepší zakončení čtyřdenního hudebního maratonu a publikum si nepřálo nic jiného, než slova jeho coveru od Rihanny "Please Don't Stop The Music". Na koncertě zazněla Jamieho autorská tvorba i jeho oblíbené coververze.

Live: Jamie Cullum

místo: Colours Of Ostrava 2013, Dolní oblast Vítkovice
datum: 21. července 2013
setlist: The Same Things, Get Your Way, I'm All Over It, Get Lucky (Daft Punk), Everything You Didn't Do, Frontin', Love For $ale (Cole Porter), When I Get Famous, These Are The Days, Don't Stop The Music (Rihanna), You're Not The Only One, Twentysomething, Mixtape, The Wind Cries Mary (Jimi Hendrix), If I Ruled The World

Jamie Cullum, Colours Of Ostrava, 21.7.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
Jamie Cullum přijel na Colours v rámci turné ke svému albu Momentum. Místo obligátního "I love you [doplň libovolné město, kde ti manažer připoměl, že zrovna hraješ]", si udělal domácí úkol a zařval rovnou "Baník pičo". Jamie byl zároveň nadšen z areálu Vítkovic a prý si jej musel celý nafotit. Když hrál v Ostravě naposled, festival se totiž konal ještě na Černé louce.

Zatímco Jamie Oliver se proslavil kombinováním tradičních pokrmů s nekonvenčním přístupem a zjevem, Jamie Cullum dělá to samé s hudbou. Je milovníkem jazzu i popu a tyto styly hravě spojuje. Přesto, že jej někteří zapřísáhlí jazzmani s úšklebkem označují jako "show pro Las Vegas", Jamie si podmanil milovníky chytrého popu. A jelikož přesně toto publikum je cílovkou festivalu, jeho vystoupení mělo obrovský úspěch.

Jamie Cullum, Colours Of Ostrava, 21.7.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
Jamie nemá přesně daný setlist a s pořadím skladeb na pódiu improvizuje dle aktuální nálady. Z novinkového alba "Momentum" zazněly například songy "Love For $ale", "You're Not The Only One" nebo "When I Get Famous", kterou umělec uvedl historkou o klukovi, co měl na střední problémy s holkama, tak se rozhodl, že se pořádně naučí na klavír a bude vyprodávat sály, aby holky věděly, o co přišly. Ale samozřejmě prý není o něm. Být to tak, vzhledem k tomu, že má již druhého potomka s o dvě havy vyšší modelkou Sophií Dahl a vyprodává koncerty po celém světě, jeho spolužačky zřejmě spáchaly hromadnou sebevraždu.

Jamie Cullum, Colours Of Ostrava, 21.7.2013
© Honza Průša, musicserver.cz
Jelikož se letos žádný mejdan neobejde bez daftpunkovské "Get Lucky", výjimkou nemohl být ani Cullum, který melodii zabroukal s doprovodem klavíru. Jamieho nejslavnější předělávkou, která nemůže na žádném vystoupení chybět, je Rihannino "Don't Stop The Music", ze kterého plynule přešel do "Wanna Be Startin' Somethin'" od Jacksona. V kontrastu s ultrapopovým repertoárem zahrál song "Twentysomething" s jazzovým nástrojovým doprovodem.

Jamie Cullum festival ukončil ve velkém stylu, stejně jako minulý ročník Janelle Monáe. Na tiskovce prozradil, že by si rád v České republice zahrál na regulérním koncertě, nezbývá tedy než doufat, že pořadatelé zvednou hozenou jazzpopovou rukavičku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY