Tata Bojs oslaví čtvrtstoletí výběrovým dvojdiskem a speciálním turné

20.05.2013 15:06 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Tata Bojs
© Salim Issa
Hanspaulští Tata Bojs letos slaví pětadvacet let na scéně. "Samozřejmě, když se kapela pětadvacet let potácí po pódiích, tak už nemůže doufat, že se stane nejžhavějším objevem roku. Nicméně máme trochu výhodu v tom, že jsme začínali jako děti. Takže můžeme zrecyklovat náš slogan, který jsme poprvé použili v roce 1998, když jsme slavili desáté výročí: Jsme nejmladší 25 let stará kapela," říká baskytarista Mardoša.

To je dostatečný důvod pro to, aby se formace ohlédla za celou kariérou a vybrala ty nejlepší písně na své výběrové 2 CD. Nazvala je "Hity a city" a již z názvu je patrné, jak celou kompilaci, která vyjde 7. června, koncipovala. Na první disk vybrala všechny singly, co vydala, na druhém albu se nachází "písně, o kterých si dodnes myslíme, že to jsou hity jak břitva, ale z nějakýho záhadnýho důvodu jsme v tom zůstali sami."

Fanoušky, kteří vlastní všechna alba kapely, se Tatáči snaží nalákat na některé speciální singlové verze i recyklovaný hit "Pěšáci" se souborem Doubravánek. Zcela novou písní je skladba "Strašidelná", která se měla původně objevit na albu "Ležatá osmička", ale dokončit ji kapela zvládla ve studiu Sono až letos na jaře: "Je to typ písničky, u který nevíte, jestli se máte bát, nebo smát. Doporučuju obojí. Shodli jsme se, že určitě bude mít své příznivce, ale možná ještě více odpůrců. A i ti příznivci si ji nepustí moc často. Když jsem dotočil "zpěv" (dávám záměrně do uvozovek), lekl jsem se sám sebe," řekl zpěvák a bubeník Milan Cais.

Mardoša k novému výběru dodal: "Dodrželi jsme koncepci tak, jak jsme ji navrhli. Na každém disku je rovná dvacítka skladeb. První 'singlový' disk je řazen chronologicky od nejstarších k nejnovějším písničkám. Ten druhý, 'lahůdkový' také, ale v obráceném pořadí! Takže od nejnovějších až po pravěk. Tím se uzavře pomyslný kruh naší kompilace/cyklace."

Tracklist alba "Hity a city" je následující - CD1 Hity: Karel, Pepík, Eman a Josef, Jaro, Divnosti, Ramínka, Maličká, Duševní, Tanečnice, Attention aux hommes!, Šťastnější, Virtuální duet, Elišce, Pěšáci, Splasklé vzpomínky, Skovka, Lasičky, Opakování, Usínací, Homo demo, Strašidelná, Pěšáci (Recykled); CD2 City: Světová, Papírovka, Kudu aditsuh, Vítací, Trilobeat, Pan Tečka, C.V.A.N., B.M.O., Náměsíčná, Toreadorská otázka, Vesmírná, Bába, Žluté křeslo, Beruška, Tělesná, Křeček a krtek, Dostali sme, Brejlerakinfrejle, Chvilka poezie III., Školní jídelna.

Následuje samozřejmě i turné, které se jmenuje "25 let cyklace aneb Tour domácí". Vesměs se bude odehrávat na velkých tuzemských festivalech, nebude chybět bohatá scéna a speciální setlist. Celkem deset vystoupení proběhne od 14. června do 7. září. Termíny a místa vystoupení se nacházejí dole pod článkem.

Ještě jeden naprosto speciální koncert čeká formaci 26. června v pražských Žlutých lázních. Vystoupí na něm se svými dvěma hosty, zpěvačkou Klárou Nemravovou a zmíněným souborem Doubravánek. Společně předvedou zrecyklovanou skladbu "Pěšáci" poprvé zcela naživo. K programu open air vystoupení dodává Milan Cais: "Bude to naše velká premiéra ve Žlutých lázních. Už od půl sedmé se v areálu začne pohybovat zvláštní skupina pseudolázeňských hudebníků, kteří vznikli pouze kvůli této příležitosti, pojmenovali se Recyklisti a budou hrát na dechové nástroje coververze melodií z francouzských filmů, ale i písně Tata Bojs. Po nich přijal naše pozvání skvělý DJ Robot a pak už kolem půl deváté začne ten náš blázinec. Popisováním scény tentokrát nebudu unavovat - to se musí vidět!"

Předprodej na koncert ve Žlutých lázních probíhá v sítích Ticketstream.

Termíny koncertů 25 let cyklace aneb Tour Domácí jsou následující:

14. 6. Milovice, Votvírák
15. 6. Plzeň, Summer City Fest
26. 6. Praha, Žluté lázně
28. 6. Žamberk, JamRock
18. 7. Ostrava, Colours of Ostrava
03. 8. Světlá n. Sázavou, Sázavafest
10. 8. Panenský Týnec, Open Air Festival
24. 8. Kolín, Natruc festival
31. 8. Vroutek u Podbořan, Rock For Church(ill)
07. 9. Olomouc, hlavní náměstí, Festival světla a evropského kulturního dědictví.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY