Hodně barevný ciprišový kopec

15.01.2002 23:26 - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Cypress Hill jsou legenda, o tom není pochyb. A "Stoned Raiders", jejich novinka, jinak sedmá deska souboru (nepočítaje živák "Live At The Fillmore" a výběr "Unreleased & Revamped"), je důkazem, proč mají "cyprišníci" takový vliv a takovou pověst.
8/10

Cypress Hill - Stoned Raiders

Skladby: Intro, Trouble, Kronologic, Southland Killers, Bitter, Amplified, It Ain't Easy, Memories, Psychedelic Vision, Red, Meth & B, Lowrider, Catastrophe, L.I.F.E., Here Is Something You Can't Understand
Celkový čas: 58:26 minut
Vydavatel: Sony Music / Bonton
Když vydali Cypress Hill v roce 2000 desku "Skull & Bones", dotkli se rapu a rocku měrou pro ně dosud nevídanou. Alba se prodalo jen v Americe přes dva miliony nosičů (celkové skóre Cypress Hill je něco kolem patnácti milionů desek), takže úspěch byl nezpochybnitelný a vlastně i zasloužený. A chlapcům se to zalíbilo.

"Stoned Raiders" je velice dobrá deska, která neustrnula v jedné jediné poloze, naopak si vzala to nejlepší ze "Skull & Bones", proložila to pouliční gangsteřinou, dodala si něco z kanabinoidního oparu a výsledek okořenila kapkou sarkasmu a ironie. "Intro" je typická "cyprovina", v níž jakýsi človíček za zvuků kostelních zvonů a v přítmí hororové atmosféry zapaluje jointa. Dvojka "Trouble", jeden ze dvou singlů alba, by si mohla mnohá rap-metalová partička dát za rámeček, protože tohle "má koule"! V duchu křížení hip-hopu s rockem se nese i "Amplified", výtečná "Catastrophe" (tady jsem si plně uvědomil, proč Rage Against The Machine nějaký čas koketovali s B-Realem jakožto nástupcem Zacha) nebo "It Ain’t Easy", která svou barokní mohutností, s použitím orchestru, zní jako podařený výsledek spolupráce (dnes) P.Diddyho s Jimmy Paggem na coververzi "Kasmiru" ve skladbě "Come With Me" (pro soundtrack k filmu Gotzilla). Gansta rap nabíjí pistole a střílí nadávky na "zhulenejch jezdcích" například v "Southland Killers" (se Cypress Hill tady kolaborují M.C.Ren a King Tee) nebo v "Kronologic" (s Kuruptem). Avšak Cypress Hill jsou v první řadě pohodáři, které vyjma prázdné fajfky jen tak něco nerozhází, což plně dokazují v písních "L.I.F.E.", "Lowrider" či "Memories". Nejvíc mě v tomto směru učaroval text skladby "Red, Meth & B" (rapují v ní také Redman a Method Man), kde se v refrénu říká:"Nevykašleme se na život, dokud neumřeme / chcete se s námi vypořádat, ale nemáte na to se zhulit".

Říkat, že Cypress Hill jsou apoštolové lepšího života s brčkem v koutku úst, přitroublým úsměvem na tváři a skelným okem, by bylo nošením dříví do lesa. Oni se za svou lásku k THC nijak nestydí a nesnaží se ji vůbec, ale vůbec skrývat (viz. text "L.I.F.E.", jenž praví: "Legalizujte to, legalizujte to!"). Důležitější je podívat se na Cypress Hill jako na umělce, na muzikanty, kteří krom hulení dokáží i natočit super desku. "Stoned Raiders" není obyčejná hip-hopová nahrávka, na níž jde pouze a jedině o stěžování si a kritizování. Novinka Cypress Hill je hodně o textech, ale snad ještě víc o muzice, která se dá v klidu poslouchat, aniž byste rozuměli slovům. Cypress Hill jsou jednoduše v pohodě, žijí si a natáčejí, co je zajímá a baví, a navíc tím baví i ostatní. A to je teda jako z amerického snu, nebo ne?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY