Přímo na komoru srdeční

21.03.2013 13:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Tak přece jen - po deseti letech jsou Suede zpět s novými nahrávkami! A i když je u těchto návratů vždy na místě obezřetnost, kapela na svém šestém řadovém albu "Bloodsports" rozptyluje mlhu pochybností výbornými písněmi. I když to tak na první poslech nevypadá.
8/10

Suede - Bloodsports

Skladby: Barriers, Snowblind, It Starts And Ends With You, Sabotage, For The Strangers, Hit Me, Sometimes I Feel I'll Float Away, What Are You Not Telling Me?, Always, Faultlines
Vydáno: 18.03.2013
Celkový čas: 39:42
Vydavatel: Suede Ltd.
"Za pár měsíců či let možná dojde k velkému comebacku starých Suede. Jen počkat na správný čas." Takto končila před necelými deseti lety naše recenze na výběrovou kolekci "Singles" od londýnské kapely Suede. To bylo právě v období, kdy skupina ohlásila přerušení/ukončení činnosti na nespecifikovaně dlouhou dobu. A ten správný čas na znovuzrození přišel právě teď. Šestá deska dostala znepokojivý název "Bloodsports".

The Tears, nové uskupení, v němž opět působili Brett Anderson a Bernard Butler, mělo krátké trvání a na kontě jen jedno album "Here Comes The Tears" (2005). Čtyři sólové desky Andersona, velmi osobní, komorní a niterné (jen ta poslední, s rockovou kapelou nahraná "Black Rainbows", se trochu blížila zvuku Suede), jsou sice krásné, ale naprosto nekomerční a jen eponymní debut z roku 2007 se dostal do britské albové Top 100.

Comeback Suede začal už v roce 2010 - kapela se spojila na jednorázový koncert, pak se opatrně začaly nabalovat další štace a po velkém úspěchu živých vystoupení po celém světě bylo jen otázkou, kdy se kvintet zavře i do studia pro tvorbu nových skladeb po dekádu trvající nahrávací pauze. A další otázkou bylo, zda očekávaný a pro mnohé vymodlený přírůstek do diskografie formace nebude zklamáním. Teď si můžeme radostně odpovědět: stojí to za to!

První singl "It Starts And Ends With You" sice spíše přidal další otázky, než aby odpověděl na ty už položené, ale je to jen ochutnávka. Navíc, s každým poslechem se dojem z písně pořád zlepšuje. Tak je to i s celým albem - s postupujícím časem se ten důvěrně známý kouzelný Brettův hlas zavrtává víc a víc do hlavy a všechny písně rostou do krásy.

Ať už se jedná o ostrou pecku "Snowblind", jež opravdu dává vzpomenout na tvrdší nahrávky z prvních dvou alb, asi největší hit alba "Hit Me" (nomen omen) s ohromně povznášejícím refrénem, další návykovou melodii "For The Strangers" nebo sérii čtyř pomalých písní za sebou na konec alba (to si můžou dovolit snad jen oni), je to radost poslouchat. S úlevou můžeme konstatovat - aktuální deska je satisfakcí pro jednu z nejvýznamnějších britských kapel, která zůstala trochu nedoceněna.

Až neskutečně zní, že Suede debutovali před rovnými dvaceti lety, v době těsně předinternetové a hodně předmobilové. Jejich hudba se pro mnohé stala soundtrackem k devadesátým létům a pořád vyvolává hodně vzpomínek. "Bloodsports", působivé dílo o mystériích lásky, je důstojným a krásným navázáním na to nejlepší, co kdy vytvořili.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY