Když McCartney v klubu Cavern hrál rock'n'roll...

13.12.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Koncem roku 1999 se na pouhý jeden večer vrátil Paul McCartney do klubu Cavern, kde kdysi společně s Beatles začínal. Tentokrát tam pro pouhých tři sta fanoušků (a několik milionů dalších na internetu) přehrál se svými kamarády muzikanty několik písniček z alba rock'n'rollových coververzí "Run Devil Run". Na DVD "Live At The Cavern Club!" si nyní koncert můžete vychutnat i vy.
8/10

Paul McCartney - Live At The Cavern Club!

Celkový čas: cca 91 minut
Vydavatel: BMG
14. prosince 1999 se uskutečnil vskutku nevšední koncert. Paul McCartney propagoval své album "Run Devil Run", které je plné coververzí starých rock'n'rollových fláků ojediněným koncertem v klubu Cavern, ve kterém, jak všichni beatlologové vědí, právě The Beatles začínali. Původní klub sice už byl dávno zbourán, ale malý kousek od něj byl postaven jiný se stejným názvem, takže McCartney si vybral určitě skvělé místo. Na koncert se vešlo sice jen tři sta lidí, ale díky internetovému přenosu jej živě sledovalo několik milionů a ve své době to byl nejsledovanější koncertní webcast vůbec. S jistým odstupem se mohou i další fandové seznámit s tím, jak to ten večer v The Cavern vypadalo, a to právě na tomto DVD.

Samotný koncert má sice jen tři čtvrtě hodiny, ale i tak se do ní vešlo třináct písniček, většina samozřejmě z desky "Run Devil Run". Pětice už starších muzikantů v čele s Paulem si hraní vyloženě užívá a vidět Davea Gilmoura z Pink Floyd, jak hraje stále stejné tři akordy na omlácenou kytaru, či Iana Paice z Deep Purple, jak mlátí do bubnů na staré pecky, je vskutku něco nevídaného. Až má člověk občas ale pocit, že samotný McCartney do takového klubu nepatří a trošku se tak i chová. Třeba když někdo z publika zařve, ať zahrají "Satisfaction" (od Rolling Stones), Paul mu vzkáže pouze dvě slova - "Fuck Off!". Ale jinak kapela celou dobu pěkně šlape a koncert je to opravdu vydařený, hodně se mi líbí zvláště "Brown Eyed Handsome Man" s akordeonem. V závěru se fandové dočkají i jedné skladby od Beatles "I Saw Her Standing There" a úplně poslední "Party" je skvělou tečkou.

Protože je koncert tak krátký, alespoň to vyvažují zařazené bonusy. Mezi nimi najdete opravdu skvěle udělaný dokument o natáčení alba "Run Devil Run" a rozhovor s McCartneym o koncertě v klubu Cavern. Sice se po obsahové stránce občas trošku překrývají, ale jinak nabízejí pohled zevnitř na desku i koncert. Další bonusy tvoří videoklipy k písničkám "Brown Eyed Handsome Man" a "No Other Baby". Pak už jen biografie hudebníků a klubu Cavern v textové podobě. Bonusy tedy jsou docela fajn, ale zamrzí, že u koncertu nejsou titulky, dokument a rozhovor je sice mají, ale pouze ve francouzštině, němčině, španělštině a italštině. Přitom věřím, že mnoha lidem by, stejně jako mně, stačily titulky anglické.

"Live At The Cavern Club!" nabízí detailní pohled na ojedinělý koncert i album "Run Devil Run". Všechno sice není úplně dokonalé, ale i tak se toto DVD řadí k těm lepším až výborným. A pokud jste fandové Beatles, Paula McCartneyho či rock'n'rollu, není co řešit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY