Na dotek k osmdesátkám

17.12.2012 18:30 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Sandra se na popové scéně pohybuje přes tři dekády a na nové desce "Stay In Touch" se svým tvůrčím teamem otáčí kormidlo ke svým hudebním kořenům. Diskotékové hity ve finále prošly zvukovým dobroušením dvojice Blank & Jones, kteří se této výzvy chytli do posledního detailu.
5/10

Sandra - Stay In Touch

Skladby: Stay In Touch, Infinite Kiss, Between Me & The Moon, Maybe Tonight, Moscow Nights, Heart Of Wax, Kings & Queens, Angels In My Head, Sand Heart, Love Starts With A Smile, Sun In Disguise
Vydáno: 29.10.2012
Celkový čas: 39:17
Vydavatel: Parlophone
Celý příběh má své vypravěče, na této desce je jimi jednoznačně duo Blank & Jones. Ti buďto zjistili, že se svojí vlastní tvorbou už žádné velké terno neudělají, nebo že osmdesátá léta jsou stále v kurzu (nehodící se škrtněte) a stali se kurátory série "So80s (So Eighties)". Zde představují klasické osmdesátkové hity a sestavili i několik speciálů věnovaných Ultravox, Culture Club, Orchestral Manoeuvres In The Dark, projektu Hubert Kah nebo Sandře. S ní posléze natočili i singl "Maybe Tonight", který se stal předvojem celého alba "Stay In Touch".

Na něm si všichni vytýčili jediný cíl: co nejvíce navrátit původní zvuk hitovek Sandry, a vzkřísit tak odkaz osmdesátek. Vedle Blank & Jones při natáčení nechyběli Jens Gad a Hubert Kemmler (dnes jediný člen Hubert Kah), bohužel opět bez Michaela Cretu. Vlastní myšlenku se podařilo vytvořit skoro dokonale, od titulního otvíráku se totiž chytnete a ze zákoutí vzpomínek vytáhnete paralely s jejími největšími hitovkami. "Kings & Queens" zašla až tak daleko, že vám díky identickým samplům splyne s prvotní tutovkou její sólové kariéry jménem "Maria Magdalena".

"Infinite Kiss", "Between Me & The Moon", "Moscow Nights" a již zmíněná "Stay In Touch" mají jasný potenciál zafungovat v rádiích a šanci zpěvačku vytáhnout zpět do povědomí. Překvapivé něco jako balady "Heart Of Wax" a "Sun In Disguise" taktéž neurazí a mají na albu své pevné místo. Celá deska má však pár zádrhelů, těmi jsou téměř jednolité tempo skladeb a upravený vokál Sandry (nejenom vokodérem); je otázkou, proč téměř ani jednou nezazní její normální hlasový projev.

Deluxe edice zasluhuje bod navíc

Celý záměr se Sandřiným návratem ke kořenům je na dvojdiskové podobě dotažen do konce. V osmdesátých letech totiž ke každému hitu vznikla prodloužená (dvanáctipalcová) verze, v níž se jednotlivé pasáže protahovaly, nastavovaly a opakovaly refrény na delší minutáž (z nich se posléze občas sestavovala i celá alba). Všech jedenáct písní ze "Stay In Touch" tak na druhém disku najdete v těchto extended variacích a klasické diskotékové rytmy vás tak vtáhnou do retro nálady. Povedený nápad, jenž má své opodstatnění.

"Stay In Touch" se v celé diskografii Sandry rozhodně neztratí, zapadne do celku, jako přesně vytvořený dílek stavebnice Lego. Několik rádiovek je jasnou návnadou s odkazem na její největší hity, avšak v druhé polovině náhle dochází dech. Oproti předchozím počinům je to naštěstí pro ni více typická deska, kterou si pustíte i s odstupem času, a zůstanete tak v módu na dotek k osmdesátkám.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY