Úlet s Bachem

03.11.2012 18:04 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

V Praze se konaly celkem tři show putovního představení Red Bull Flying Bach, které ukazuje, jak nebrat vážnou hudbu vážně. Skupina breakdancových tanečníků, jedna baletka, dva klavíry a hudba J. S. Bacha předvedli, že toto spojení funguje.

Live: Red Bull Flying Bach

místo: Hudební divadlo Karlín, Praha
datum: 31. října 2012

Red Bull Fyling Bach
© facebook interpreta
Představovat klasickou hudbu v moderním hávu je vždy dost ošemetné. Musíte nalézt balanc mezi uměním a kýčem. Je otázkou, zda obě posluchačské obce spojíte, nebo naopak nepřijde ani jedna. K tomu potřebujete nejlépe šikovného sponzora za zády a skupinu tanečníků, ze kterých vám spadne brada na zem.

Akci "Red Bull Flying Bach" se tento lektvar namíchat povedlo. Tanečníci ze skupiny Flying Steps na pódium nastoupili během úvodní skladby z "Dobře temperovaného klavíru", na které Charles Gounod založil svou slavnou "Ave Maria", a postupně začali svými vypracovanými těly převádět takové kousky, při kterých jste začali litovat, že jste si místo posilovny v polední pauze zase zašli na vepřo knedlo. Klavírní party se střídaly s reprodukovanými zremixovanými Bachovými skladbami, které díky beatům přece jenom seděly crew lépe.

Hlavní hvězdou mezi skupinou tanečníků byla japonská baletka Yui Kawaguchi, která oproti namakaným dancerům působila naprosto křehce. A to doslova, každou chvíli se zlomila v pase, zasukovala se v nejnepohodlnější myslitelné poloze a během toho jen tak mimochodem hodila efektní skok. Navíc celou dobu tančila bosa a při pohledu na její postoj na špičkách palců se vám zkourtily prsty v botě.

Red Bull Fyling Bach
© facebook interpreta
Celou show vedl umělecký ředitel Christoph Hagel, který prý v rytmu "Dobře temperovaného klavíru" a breakdancu shledává mnoho podobností. Skupinu Flying Steps si nevybral náhodou, jelikož se jedná o čtyřnásobné světové šampiony v breakdancu. Nejlépe vystoupení zhodnotil režisér Jakub Kohák slovy: "Byl to hodnotný sportovní výkon, který by v sále Karlínského divadla zvládl málokdo - i když já samozřejmě ano!"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY